[DSE MATHS 2020] 6年5** +MC滿分 心得分享,好人一生平安 (2)

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
冇話唔得嘅 pp1差少少滿分咪得
同埋好明顯頭幾屆dse淺過而家好多啦
有mc卷未啊
我grad咗太耐,對呢啲嘢無概念 剩係知個syb變到好簡單
有時真係會咁啱塞住咗
讀書嗰陣試過solve 7^x = 0諗咗好耐
我試過 log 2a^0 諗咗好耐唔明點解有答案
咁就rip
唯有祝福你其他part做好啲追得返
希望你考到自己想要既分數
Sorrymc炒曬
我撞嗰啲都當錯,希望撞到幾分
諗住lq可以拉下
其實未必係失手 係真係份卷難咗
全世界都低分咗
關鍵係低分咗幾多啫
同埋如果你本身唔係好夠時間嘅 今年更加蝦人做啦
哦~ 我冇咩留意依家咩難度 咁岩見到熱門入黎睇睇
因為當年好似低過40題就冇咩可能有*
btw想問下補習巴打們
我discriminant計錯 係只係失左1ft 定係連consider discriminant既分都會冇埋?
有1M consider discriminant
如果淨係計左slope& mid pt有幾分??
始終有好多人都係靠盲操卷既
呢個亦都係前幾屆dse為人詬病 同時亦係點解有人會講 中學dse讀到曉飛入到大學都唔等於會好叻既原因
起碼見到依家啲題目要學生識轉彎 我覺得設題方向上係正確
至於syl簡單呢個 我諗中短期都唔會改變到架啦
同埋對於一份compulsory考既卷 係咪要全部人 包括文科都讀到好似p math咁深 我係有保留

不過我支持compulsory拆開做兩個syl比學生揀 好似英文b1b2咁 aim high/想入理工科就揀返b2
我點知呀
嗰條四分 你預D/E coordinates 1M
either slope 1M
discriminant 1M
最尾yes no 1A ft啦
我諗都有1-2分嘅

利申M定A係9up
btw 大家覺得19最尾個7分入面 inclination of PR個細part值幾分
4分?
我都估係4分
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞