[DSE MATHS 2020] 6年5** +MC滿分 心得分享,好人一生平安 (2)

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
你唔show埋lq
有冇人可以講下幾分為之啱啱好攞2
咪寫住96
咁多位同學仔,其實考完最忌係對答案,
愈對就愈心慌慌,
不如乜都唔好諗努力準備下一科啦
啱啱cut off嚟
有人已經貼左條link出嚟
麻煩爬文追post
yes
請善用sort by熱門
想問下determinant嗰到應該係-140 但係我無全式除2 計咗-560出嚟會唔會扣分
有考慮determinant就有1M
正路係扣full proof個1分
如果遇着好人既marker有機會當睇唔到既
你又跟佢一齊determinant

Discriminant重點只在正負或零,數值唔太緊要
你考慮以下兩條式就得
x^2+2x+2=0 -> Delta=-4
10x^2+20x+20=0 -> Delta=-400
但佢哋其實可以睇成係同一條式嚟
DET|A| =0
sor 自膠 原來你唔係計錯數
咁應該都拎得曬
I mean 本來約簡完之後係3k^2+2k+12=0
我直接用咗 6k^2+4k+24=0去計 discriminant
就會變咗 4^2-4*6*24=-560 但係唔係本質上係同一條式咩 求問
多謝會考巴 頭先諗緊M2考唔考好 諗到上腦 唔好意思
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞