[DSE MATHS 2020] 6年5** +MC滿分 心得分享,好人一生平安 (2)

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
絕對係難過 因為滲咗division algorithm
集氣希望你有**
咁好明顯eaa係想啲人識得用個algorithm
而唔係好似以前咁機械化 見到x-1係factor就sub f(1)=0 and no more
我最無信心係圖形 做以前啲pp同mock都有星 係18年mc好似轉左形式咁 大題目又係圖形 咁aim唔aim得起碼失左手都有個5丫都唔係好過份姐
主要係唔同位會分到唔同grade
以下係個人睇法:
(a) 應該主流3/4+既人都拎到3分(唔計錯正負號啦 呢個咩grade都可能有
(b) 應該拎4+既人會寫得出remainder theorem/factor theorem既野: f(-3)=0 同f(0)=k (我估1m for either one)
但let quotient ax+b做落去目測比較少人做到 (雖然上年先玩過一次 但我估主流學校冇咩講呢個技巧 因為我見我個考場出黎既人主要都係討論唔識呢條
最後變左真係aim 5+/熟書/明做緊咩既人先做到落去
C
7.18好似
搵DAC同ADC再sin
啲補習佬都係出C
我估今年cut-off會跌少少,同埋卷二比重應該會重返幾多下
絕對係啦 當dse都run咗咁多年
正常嘢晨早出曬
係時候要搞搞新意思
pure maths呀呢條其實算係弱化版
同埋上年已經考過類似概念一次 對dse有insight既補習佬/老師應該會估到dse黎緊會向呢個方向發展
Agger 估計藍書照舊寫poor
然後下年又係咁出
其實唔使諗到咁複雜
你直接let coefficients做abcd
佢有幾條式畀你 最尾都會solve到啲unknowns
不過重點係要notice到個constant term係24
我考14
補習嗰老師已經教
應該90-91啦i guess 總之唔會93咁癲
weighting就唔識估了 應該同18差唔多或者mc再重少少少少
跪求大家答吓我啱啱好4成分拎唔拎到2
考完真係極度焦慮
咁又唔係靠神技既我f6先開始補數我係想講以前pp年年都用到既技巧18年用唔到 咁當然我唔識做係抵死既後尾補習老師問我啲技巧有冇用都唔知點答
mc比例唔係35%?
可以加重㗎咩
compare like terms唔係唔得
但對algebra能力要求又相對高 又易中間㩒錯
應該唔係eaa心目中ideal既方法啦
上年個條直頭封左
exactly
4個unknown計到核爆
pp1 90/105
mc. 37/45

lv 5????
會隨個年mc/lq相對既難度做少少調整
如果好似今年咁mc深 mc佔個weighting就會稍微向上提升 應該38/39到啦
三個啫 除x remainder 24嗰度應該睇到constant term係24
我就咁let abc solve
易過solve三點求圓啲DEF啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞