[DSE MATHS 2020] 6年5** +MC滿分 心得分享,好人一生平安 (2)

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
可能之後section a會越嚟越深 section b反而淺返
感覺eaa想全世界都要試曬三個sections
樓主2018 mc做左幾耐
btw 有冇人circumcentre嗰條係用slope計
我見主流多數都係用equal distance
利申 兩個方法答案係一樣嘅
pure 完全另一個世界觀喎 x 係 sub 0 唔係書有教咩,會考都有㗎
35分鐘左右
a math咋嘛
其實呢幾年偏難嘅section b題目都係a math變奏 尤其geometry
點計 我都係計slope 唔知啱唔啱
paper 1 90/105
paper 2 28/45
有無__5
family of circle嘅簡化版
ax+b 呢樣野應該冇係會考出現過
加埋今次已經係第二次
所以我形容係弱化版

同埋對老屎忽就好易 對一個未考過既中六黎講
cubic polynomial=quadratic乘linear 其實都唔係一個好明顯 人人都睇到既提示
先搵DE slope 同 mid point of DE同(0,3)嘅slope
相乘當=-1 solve k
最後discriminant會計到同distance嘅方法一樣 好似-140?
總之no
same, discriminant 係-14x ?
aim high嗰班應該要睇到啦,aim 4嗰啲就算啦
印象中教科書都冇乜點講
希望老師強調番
畀你參考下
我19dse 數學好差 考試未合格過
paper1差到貼地30分都應該冇 你當30/105
我去到part A Q6已經唔識
paper2因為太易連我都識識地 對答案 24/45
最後都有2 我本來預自己得1
唔好諗咁多喇
畀心機溫下一科啦
-140 啱啱計咗一次
偷一偷 警察是垃圾 巴打幅圖黎講
我意思係a part第4行個位
其實我覺得eaa本身係expect呢個方法
呢個方法好似更加fit到circumcentre嘅definition
原來依家dse錯10題mc都仲可以有*嫁咩...
所以我上面形容呢條題目分左三浸水平既人
4 or below, 4/5 同5+
亦都係我話佢作為dse題目出得好既原因出題者係有設計過要分到考生既高低
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞