[DSE MATHS 2020] 6年5** +MC滿分 心得分享,好人一生平安 (2)

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
我用inclinstion 秒左
我考完MC真係想打撚死自己,我MC 第一題都錯左....
如果要我估佢背後咁出既動機
我感覺係eaa包拗頸要斷絕坊間所講 攞4唔洗做section b既睇法
想嘗試係a2用polynomial題分高下
不過因為2019已經現身過一次 aim high個啲已經有心理準備做到識曬 失去左分流5/*/**既作用(但5/5以下應該仲分到)
同埋eaa應該高估左2/3/4學生對於處理section a題目考核概念既能力
事實證明好多都只係盲目操數 今年扭一扭就嗌救命

所以作為一份分*/**既paper1佢係失敗 但同時應該會對唔同水平dse學生既能力有更深入了解
Observe that the figure is symmetric about the x-axis. Incentre is at (31,0)
Let the angle of inclination of the line 4x-3y=24 be t.
t = arctan(4/3)
Radius of the inscribed circle = (31-5) * sin t = 20
So, a=31+20 = 51

我係check卷嗰陣先諗到咁做
慢咗
點解唔代數禁禁機
通常第一條明知識都費事諗直接禁機
Joint us用來練心理狀態真係好有用,又學到野 起碼會做到考評局出咩都唔會嚇窒自己先 不過真係唔係個個啱做,之前推介俾個師弟試下,後尾先知原來佢只係aim4,結果瘋狂負評本野 仲有未溫晒書真係唔好亂做呢本,唔係只會浪費晒啲題目
另外有Set叫Able Student嘅練習都唔錯,都係啱aim星嘅做下
唉...
間尺量角器輕鬆秒殺費撚事諗
你覆返一樓個ching啦
比人於山埃佢可能仲頹緊
有圖佢應該會開心啲
好似distance between pt n line仲快?
btw inclination
有啲人始終畫唔到個正常嘅圖 (包括我)
你嗰招我喺first attempt用咗
Check卷用inclination
篤機嚟講inclination應該快啲
LQ邊有咁誇張
放歷屆難度都有前五嘅
其實佢地出卷都好有難度嫁,而家開考試會大家都傾計好唔好同英文一樣拆兩份卷,因為要一題分高下,無論分3/4或者用黎分**其實都好唔公道,今年佢放左堆星星走,換來就係堆依照時間管理同背題型上3/4的人GG,無辦法。

所以我不嬲都贊成佢分卷嫁,到時呢個POST就豐富好多,唔洗年年都係J最後果一兩題。
前三啦
絕對有!

脷辛素殼一
我今朝見到唔係3個11 1個12
之後又搵唔到多左既係咩事都唔敢亂改
一直見唔到個cone字
aim 4 做哂堆PP題型,一循環二循環三循環都可以,真係要玩MOCK玩樂思果本,好多都係改編past paper。黎緊樂思仲要出一本一例反五,將pp無限loop,aim四好夠用
點會冇😅
卷一同歷屆所有卷比應該中間啦
始終a1都算係有新意
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞