[DSE MATHS 2020] 6年5** +MC滿分 心得分享,好人一生平安 (2)

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
咁果啲人on9 啦
有答案check 都唔check 就assume 自己岩
其實都係。
我都驚我自己唔記得,考完mc 搭車返屋企已經即刻對,好彩都仲記得
MC我就一定mark埋落份題目度
出嚟慢慢對
出到黎 無人睇出身 係睇你職位 人工
所以呢啲真係時也命也
如果我上年19題拎多1分 我今年直頭唔會考數學
由17年打後開始覺得而加佢地學既野慢慢加深好慘
當年16 MC是但sub下數就做完
但啲學生都做到improvise adapt overcome
如果16年份卷放係依家考 個cutoff應該會爆升
但係啱啱無聊做完今年份mc發覺又好似冇講到咁難
sub數嗰啲位真係要睇下考生變唔變通到咁sub
或者係要諗多少少
講真就題型係變咗啲嘅
不過aim 5*/5**嗰班應該會覺得今年兩份都頗為容易
但係aim 4-5嗰班就會好易死晒
如果17題尾搵D同E in terms of k
然後 D同(0,3)嘅距離 = E同(0,3)嘅距離
搵左到三次嘅方程 然後用program㩒到所有roots係negative 就話所以冇k可以符合到
咁會唔會因為我㩒機㩒出黎所以冇分或者當我解唔到
咁喺考場考同屋企做表現又真係會差好遠嘅
只係有啲師弟今日考完話paper 1應該有90尾但係paper 2得36/37先以為好難好難
但係做落又真係唔係話難好多
仲要有program啲cal機會晒比人
自己啱啱攞住部連2 eq 2 unknown, circle都冇嘅cal嚟做
唔係好明點樣寫到三次方程出黎
照計就應該得 k^4(約左) k^2 k 同 constant 呢幾款term
你點變到個k^3出黎
晒比人
唔撚係呀個陣用呢條式計到有3次方
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞