[DSE MATHS 2020] 6年5** +MC滿分 心得分享,好人一生平安 (2)

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
上年都可以話core啲運氣用係m2到 (我m2啱啱好有5)
今年m2都棄埋 唔好再咁玩我啦
唔係100% 但大機有
睇睇吓7(b)應該陰到好多人

1. x-intercept係數字 唔係coordinates
final answer寫(5,0) (-8,0)就跌1分

2. quadratic equation個答案係5 or -8
但final answer要寫5 and -8
寫咗or又會跌1分 呢個超研教育都錯
(讀m2應該會比較alert少少)

個人覺得呢條係全卷出得最好嗰條
Paper2 得16左右 係咪1硬。
不過我就算攞3/4都夠入A1
我2018 lq同你差唔多 mc38/45 5**
今年MC好似有d難
寫咗or
1分啫 向前看
我直接無視左個y-intercept 寫左x=-3/2. (repeated)仲諗點解咁簡單
先讓大家3分
btw個人覺得呢條單純陰濕
真係題目上設計得最好應該係polynomial個條

真心覺得eaa開始開發A1 A2
舊年reject負數 今年整個and or
B已經無乜特別鳥
Q.5
男女撈亂咗
計到男有325個女有416個
嗰條個人覺得比較standard
識做就一定識做 唔識做就一定唔識做
唔知 要你哋話難定易先準
做過唔知amath定pure math嘅polynomial 覺得呢題執豆咁執
嗰條dse嚟講都算難 冇上年咁難 但應該難過其他年份

希望有5**
pp2炒到得40 pp1答案上就冇錯嘅
黚解呢?見好多人討論polynomial,但佢有咩咁特別 我覺得係好普通嘅數,仲要有得check啱唔啱 今年lq好似無乜突破咁
agger 只能夠話都係嗰句
poly嗰課最重要係division algorithm
啱啊 呢條有得check
lq真心唔難嘅 應該係其中一年最易
mc我覺得係歷年最難
正常我都~44
有無人知Q22 MC 係C定D
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞