[DSE MATHS 2020] 6年5** +MC滿分 心得分享,好人一生平安 (2)

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
咁都冇5我一年唔打J
Q18到底係咩事
完全不符section B做緊嘅野
放喺A2都算直白喎,仲要用form 2程度similar +pyth都計到

我寧願佢整淺少少a12加深Q18算數,起碼出條root/linear programming都好過呢條啦
你最後都坐1望2喎
btw我係舊個幾個數學post post既題目
有唔少都係jointus
跟機
到時叫佢貼返分紙
冇既話 層主代返我地兩個一年唔打j
本身做pp都係穩5望5* 今日又做得幾smooth下
其實唔make sense,佢咁樣無辦法分流,只會令中間斷層
3 or below啲人而家連做factorization都有問題,更加唔會識後面啲野
5以上就無影響又無咩挑戰性,最後5 5* 5**啲分繼續迫埋一舊
寧願佢個分野清晰啲好過
咁即係要兩年唔打J了
你今年預幾多分
全科定數學?
如果真係95~100真係有機
我對完paper 1 ans 岩哂
x-axis bisects 4x+3y=24 and 4x-3y=24
so incentre lies on x-axis, I = (31,0)

(out-syl method)
|4(31)-3(0)-24| / sqrt(3^2+4^2) = a-31
solving, a = 51

(in-syl method)
let A be a point on 4x-3y=24
such that IA is perpendicular to 4x-3y=24
solving, A = (15, 12)
by using distance formula, IA = 20
so, a = 31 + 20 = 51
我對完paper 1 ans 岩哂,但唔知會唔會有野比佢扣到分例如steps, 阿,presentation reasons 果D
係唔符合Q18難度嘅期望,但tangent始終係non-foundation topics,只可以喺SECTION B出
103/105
39/45

希望有5**

MC 錯左 factorization 同identities 仲有stat 以為第二舊先係median (正常不嬲第二個位係Median ) 其他唔講
一定有*啦咁
38唔係好差

可以比埋2017同2019你哋參考下,雖然得5*,但係80尾,36又真係應該唔會跌到4咁離譜嘅,除非嚴重錯估自己paper 1嘅分啫
不過考完都唔使諗咁多,考好埋其他科仲好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞