[DSE MATHS 2020] 6年5** +MC滿分 心得分享,好人一生平安 (2)

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
屌原來14年都要92%
我記得我考果年唔識最尾條prob,但前面18題係一d唔識都冇
原來果年就咁樣冇左5**
等我仲諗住果題冇左10-11分可能仲有機
嗰條我覺得佢係特登包裝到咁仆街,唔想咁易俾人睇到係1 - (a) ans
純粹係我個人推測
如果有lv2嘅巴打,記得買返份卷
神奇題目
我都有猶䂊,諗緊係每隻色有兩片定係有兩隻色
後尾諗返如果係每色兩片,個英文應該唔係咁寫
想問lq 16題計n寫錯咗10^18做10^8 但計法應該啱 會比人扣幾多分

14biii如果搵AGB
然後180-AGB搵GAH
會唔會快啲?
希望今年條cutoff低啲
巴打識latex
好似唔係個個數學人都識
其實我第一個諗法係用scalar product做最快應該係咁

我係見佢前面計咗equation,諗住會用得著,套落去順便check埋計唔計到A點
如果限用foundation topics嘅方法,應該係你嗰個先啱
我平時好多文件要出,LaTeX係必要技能嚟
發現唔記得做14bi gamma//L 又冇咗一分
(純粹覺得)
識寫GS Sum條公式 1M
中間識得用log計個n 1M
答案 1A
所以應該扣1分
點學
down咗texmaker跟住notes打咗2堂就放棄咗
好似無手寫的速度

但我喺外國見過鬼仔上堂用佢打notes
一落堂就share畀大家
scalar product ok you win
寫得啱曬都要照畀分
都係一路打一路試,遇到問題/想做嘅嘢就google
開頭啲document會好粗糙好多bad box
到後期上咗手就好順暢

不過真係要成日用先會有心機學
我同你一樣都應該係cutoff附近 大家一齊祈禱啦
btw個個係tau
嗰個係大階Gamma
如果真係照18年
而我paper 1 會比人扣step
都有5*
冇比人扣step
條友on撚柒鳩
唔洗理佢
你自己柒左你既事
人地係夠分5就係夠
你隔硬話人4
On9仔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞