[DSE MATHS 2020] 6年5** +MC滿分 心得分享,好人一生平安 (2)

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
我上年係咁做 四條式四個unknown
最後個marker 0左我
明明我覺得應該要有1分m分

不過如果我有左 上年就會有5* 今年就唔會retake有得挑戰5**
都叫塞翁失馬既
但我Long quest 38、39分
mc啱20條,咁拎唔拎到2
真係好驚
講緊2019個條
今年個條我覺得易左就係因為佢放左呢條路比你
呢個係無辦法中嘅辦法嚟
咁有時現場真無諗唔到好啲嘅方法
都一定要咁做啦
因為上年嗰條如果冇記錯用呢個approach係做唔到
冇留意cubic 諗到個quotient係ax+b應該成世都做唔到
下年想再玩嘅 記住ax+b呢招啦
應該會keep住咁樣問
話唔定整個polynomial with degree 4添
咁你都係覺得神技on9姐咁我係其中一個sor
我都唔敢答實你 3以下既資料太少(正常冇咩人拎3仔都會買分紙
我估60%機會啦 今年個section a1扭到奇奇怪怪咁 對5+既人冇影響
但對4以下既人 應該要用多左時間諗/多左manipulation上既error
可以預期個performance會跌少少既
不過都係過左去既事啦 下一科加油!
未到完全antiprogramme 但要㩒得有技巧左
例如incenter個條寫少少野照樣用到四心programme
講真我覺得成份卷最難其實係呢條
呢條係要諗下先識做
可能因為一開始given太多資訊
後面section b反而好straightforward
同埋我唔明點解要出Q18
純粹玩similar triangle係A1-2 lv
定係有啲tangent定唔知乜嘢係non foundation場所以一定要出section B
依家擺到明就係要你識division algorithm
今年都仲叫有個逃生門
我覺得下年唔會再有
fg都50k啦
做多幾年嘢咪300k
應該21年都會繼續喺A1度陰
唔係難 只係陰
攞2要幾多
個proof滲左non foundation野
但條題目係a2中段既水平
擺明考評局依家要打破大家既mindset
想拎4都要識啲section b
我識用ax+b嫁
但係寫到0×(a+b)就憨鳩左諗唔到
以前啲補習佬好興話 你aim4 識曬a12就得 b空左佢/淨係試part a
今年就見到唔係
因為係a(0)+b
起碼都塞啲coordinates入去啦
玩吓equations乜柒都好
當然希望冇留意開section b嘅學生
會識得變通喺呢條執吓幾分
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞