Olympus/Panasonic M43 用家討論區 (16) 150400TC賣幾錢?

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
無用filter 就咁貼住玻璃影 大約31mm

PenF

EM5 II +17/1.8

未SET好就出閃電,SO 9 SAD~
Hi-res 唔洗一分鐘, mark 3 好快load完
手持佢load耐尐,真係未試過
PenF 1240
又問下

可唔可以影完番去先用電腦整?
原理唔同

唔得喇
唔得都冇計

我知原理

只係諗如果相機只做記錄,save個file only
再有自家一軟件做番

就可以慳倒拍攝時間了
影到fragment都正啦
我影左咁耐相都影唔到

買呢個就得
巴打真係好風趣幽默,我留意咗你好耐
我排緊期去紅館架啦
無咩廣東話青奴講o記
單反轉落黎無反的人 近年大都去罪大/富士
https://www.dcfever.com/news/readnews.php?id=27960
Voigtlander Nokton 60mm F0.95 具有相當份量,雖則與其餘的 F0.95 大光圈鏡頭系列同樣用上金屬鏡身,但是 60mm F0.95 的物理規格,帶來 860g 的驚人重量,若接上 Micro 4/3 相機的話,就必須配上像 Olympus OM-D E-M1 系列或 Panasonic Lumix DMC-G9 等專業級機身才稍為改善系統重心向鏡頭傾的問題。是次測試小編接上的機身為 Olympus OM-D E-M1 Mark III,504g 的機身亦感到 Voigtlander Nokton 60mm F0.95 帶有一定的份量和壓力,不過要在 120mm 等效焦距可以擁有如此的入光量,Micro 4/3 的支持者暫時可以說是別無他法。Voigtlander Nokton 60mm F0.95 在鏡身設計上保留同系的無段式光圈葉設計,只需透過光圈環上的獨有切換機制,用家就可以從「有段」和「無段」之間切換,有效避免在拍片時收錄到光圈收放時的操作聲音,是「拍片控」鍾愛手動鏡頭的重要元素。另外,作為超大光圈鏡,Voigtlander Nokton 60mm F0.95 對焦環的迴轉走程亦很長,幅度接近 300 度,雖然調校焦點可以變得更仔細,但是如果閣下稍為性急,就要好好利用此鏡學習慢拍的藝術。
你地升級嘅過程係點

我由Nikon D直上APSC Sony Alpha
果時m4/3氣勢一時無倆 但我相信APSC可以好快輕量化
之後再到富士 X

係突然心血來潮想黎玩細底
舊相

EM1+40150F2.8 edit by DxO
又係解毒文
其實我覺得一部相機操控就手,你會拎佢出街影相就係一部好相機
囡呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞