Olympus/Panasonic M43 用家討論區 (16) 150400TC賣幾錢?

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
sony 算唔算用a7c 證明
ff 機做細打m43 / apsc 係行唔通
2020 m43 真係好撚慘
M43好難打
鏡群齊價錢實惠
m43影相畫質一直鬥不嬴FF架la.

係得用video 用4k 60p 10bit 422 嬴人.加上底細拍片果凍比FF好.
始終唔係得部機身就影到相架嘛
FF鏡愈出愈大, 真係冇興趣轉上去
Canon啫
ProRes Raw 終於嚟到Olympus
想要4k60p
olympus sell 拍片 個感覺好迷幻
但佢防震+對焦一流.

btw,佢依次upgrade有4k 60p 未?
睇左 atomos 官網
冇講支援咩格式嘅影片
我就諗 會唔會係因為om內部試緊Upgrade埋4k60p呢 係就好
應該得1x同1mk3有?有埋4k60p可以唔望P記
師兄講得好,其實A7C我都唔覺好吸引,body細左,但睇佢成個機身設計同佈局,操控真係唔係幾岩胃口。

雖然話FF都有餅鏡,但sony堆餅鏡質素其實好一般,買pro鏡又貴又重。攝影都係睇成個系統好啲。

所以今日走左去入左枝45.2 pro同75.8

坐等em1 mk3減價
雖然比不過m43,不過sony ff鏡很輕的
如果FF , S5 有啲吸引
都係 但鏡重 又貴
sigma 鏡又對焦差過e mount
但成像我覺得panasonic 應該係最好
等多兩三年L Mount多啲鏡先考慮Pana S系

According to the newly published Nikkei data Panasonic has now surpassed Olympus and now holds 4.7% of the market share. Olympus is now on the sixth position (not mentioned on the graph on top).

The top five digital camera companies had a 93.7% share in 2019. Camera sales dropped down to 14.83 million units (-22.4%). Those are the market shares:

-Canon 45.4% (+2.4)
-Sony 20.2% (+0.9)
-Nikon 18.6% (-1.6)
-Fujifilm Holdings 4.7% (-0.4)
-Panasonic 4.7% (0.0)
因為多咗 ff機個巿場?
我覺得要睇埋鏡同環境,一般夠光情況下 em1系 加支12-40 pro唔會差得過 A73/A7c 加支kit
M43幾支f1.7/1.8就算一手都係一千鬆啲
夜拍都算係咁,比唔上主流級ff機但係用得,個價又好好多
遠焦就平好鬼多,而且防震普遍稍好,cmos細優點
15.7 / 20.7 / 25.4
最後我淨keep 支 15 掃街真係好好用
應該都係
單靠m43 就算有小部份工作用的GH5 用家
都唔夠大眾Fuji用家多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞