Olympus/Panasonic M43 用家討論區 (16) 150400TC賣幾錢?

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
係om 官網個list 架 好似係
利申去開cam2
之前買12-100格過價 authorised reseller 黎講cam2 最平
數碼城貴幾舊
點解會貴返。。。
星際數X 城係O記官方list 架wo
係,呢個我知,btw我有枝17.2都係係cam2買,數碼城反而未買過嘢。

點解會咁問,因為之前睇開omuser個forum,果度有ching話數碼城啲盒有時比上手客開過摸完唔要,話半透明袋如果無貼紙就要小心 (但其實我去cam2買果時都唔見有貼紙),攪到心大心細。

om鏡都係第一次玩,原本諗住補齊埋45.2同75.8,但cam2兩枝都無貨,咁岩數碼城又有喎。雖然唔係急住用,但身痕驚等唔切

一日最衰都係比部EM1 MK3 擊中自己要害
因為呢度之前見有巴打話body 10k有找。但早兩日我打去問,個價變返$109xx
109xx 應該有野送?
通常送sd 卡
記得之前好似係送多舊要廠電,而家無左,SD卡佢就無講送唔送。
我用緊em10.2都想up, BTw, 又無旅行去,等佢跌多啲先
我用緊gx8, 有玩fujifilm, canon, sony同135菲林。本身無太大意欲想upgrade m43, 但em1mk3個規格, 係影相嚟講我會覺得係一部近乎完美嘅相機, 我想要嘅嘢係呢部機先比到

對, 就係唔急住用, 等下先
我覺得em1.3完全係懶人機, 岩曬淨係想影相唔想煩太多野既人
可以咁講, 同埋以專業機嚟計佢差不多比曬所有應該有嘅嘢比用家。例如防震, weather sealed, 操控, 體積同鏡群。

除左pentax同nikon, 好幾個牌子都玩過佢地啲旗艦或者次旗艦機, Pro鏡自己都有。但問題係佢地一係你要好肯落重本(枝枝紅圈小白Zeiss), 一係就硬係差啲嘢, 好似fujifilm咁23/35/52呢幾枝大光圈居然無WR, sony唔足料嘅spec。

唔係追求極淺景深, 後期要瘋狂推光張相, 要下下過萬iso影相同14bit raw。m43夠做有突。

部em1mk3咁嘅價錢同體積重量, 其他牌子其實好難做到。causal咁用又得, 專業啲上山下海入戰場都無問題。

(好似突然變左打手咁)
Fuji最正嘅係18-55同35 1.4
響價錢 size 成像 同埋光圈都兼顧到
其他定焦大光圈就..偏大偏貴
(利申窮撚)
雙修中 但O記仍然好吸引我
雙修+1
希望會有penf ii
呢兩枝係正,又抵玩。

係,同埋我覺得fuji出埋啲F2.0光圈好無謂,雖然細左輕左同有WR,但成像差左同埋等效dof仲深過m43,唔明個定位係邊

反而比om堆定焦吸引返轉頭,有大光圈、唔重、仲有個好迷人嘅mf clutch設計,係貴啲姐。

就算退而求其次,好似45.8, 17.8又抵食,畫質又唔差。Pana又有25.4, 25.7, 42.5.7,都係抵玩又有質素既選擇
呢部正啊,可惜當時我買左GX8,其實m43堆扮RF既機仔好好用,又入型入格

仲有個可能唔係好顯眼嘅地方,就係佢地strap eyelet個角度,自己覺得係好過其他牌子。掛係膊頭果時機身會平衡好多,其他牌子反而好易會dup頭
用緊EM1.3又用緊松下鏡既巴打注意喇
可以Set轉盤C1-C4 做手持高解
咁樣你心愛既松下鏡馬上都享有手持高解析度拍攝喇
我仲將’ISO’制改埋直接轉換C1功能既快捷鍵

死人仆街OM 唔比用緊松下鏡戈時係SCP度轉手持高解等我仲搞左咁多野嚟破解你既封印
好認同最尾戈段,大大話話我用m43影飛機影左差唔多十年,年中有唔小人笑話邊影到飛機,我就一張又一張咁樣比佢哋睇,最後係有航空問番我拎相去賣廣告
有錢就咩都影到了
M43係等效焦距下防震和光圈仲相對比較好
唔知笑你嗰啲人諗乜
明明2x crop仲易影雀影飛機..
P記100-300 4-5.6 II先幾千蚊, 已經有等效600mm + f4-5.6 入光又輕身

根本影依啲tele嘢係m43主場
巴打勁
原來而家O記官網清緊em5 ii
12-40pro kit 唔洗六千

早幾個禮拜先入左二手都要四千

Livecomp影閃電真係一絕
依幾個月 lockdown 都有sony, canon 出新機
證明你出到好野 根本唔怕啲人有無旅行去 都會有人買新機
兩邊都係冇出野好耐昆下D情懷先
diu arrrrrr
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞