Olympus/Panasonic M43 用家討論區 (16) 150400TC賣幾錢?

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
但其實想會投資個班係職業個班
佢地要租野 又成日粗用
所以我對pana個市場其實幾樂觀
細有細玩
Pan 15mm
Olympus 聽二手買家講有支成日有摩打問題 拍片會錄到摩打對焦聲
我覺得對富士影響大d, apsc變到唔上唔落
其實m43應該專注拍片同輕巧啦
小弟攝影白痴 好幾年前買左部em10ii
依家拎返出黎想影下模型/景
想問下有無平鏡推介下 依家只有佢本身個兩支kit
睇中左p記 20mm F1.7
如果用落部em10ii 會如何 因為我都知部機都係幾廢下
不過唔想拎咁多錢up機 如果換呢支鏡頭玩 算唔算一個好既提昇
對焦係perfect match 咁廢
o 記p 鏡紫邊會勁啲
接受到都ok 既
餅鏡係正

利申無持有
o 記p 鏡紫邊會勁啲 即係咩意思
同埋對焦係咪講緊個速度? 新手唔明
不過機廢我知 我影死物同靜態多
呢部機+支鏡夠唔夠玩?
o 機p 鏡 個數碼修正會弱啲
20mm 支鏡對焦出名廢
不過死物無所謂啦
數碼修正弱 會出現咩問題
紫邊會勁啲 ...
sor 新手唔識真係
我上網查下先 唔該哂巴打
用fuji嘅唔係本身有ff 就係唔會玩ff
而且我發現後生一代入相機坑多數都係canon fuji sony呢三個brand我身邊已經冇呢三個brand以外嘅使用者
岩岩上網又睇中左兩支 都係O記 我諗配返O記鏡頭 紫邊會無咁勁?

Olympus M.Zuiko Digital 25mm F1.8
Olympus M.Zuiko 17mm f/1.8

呢兩支我見係焦距分別 影下人模型食物死物景咁 係咪25mm會比較萬用
唔該哂各位
仲會變形問題都會見到
17會好用啲 特別係影食物個啲
我本身已經有兩支kit鏡 不過多數都係用14-42
諗住整多支配合黎用
聽FD講兩支距都係差唔多
所以都仲1516緊
室内多17室外多25
唔該巴打
考慮完 都係買17 見有小廣角 同埋屋企影模型好似唔洗行咁遠
不過我都係咩都唔識 買左再慢慢學
唔該各位
其實影模型用咩焦距好睇你要咩視角, 個場點set
Tele都有tele咁影
我都係em1ii, 一支12-40 2.8夠影,近攝又有,又有足夠散景
開盡都sharp

係em10ii先至係, 機同你一樣
1240真係唔錯喎
用埋 focus stacking 影仲正
頂隻野好靚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞