Olympus/Panasonic M43 用家討論區 (16) 150400TC賣幾錢?

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
唔出都正常呀 低階機品牌效應重要啲
呢個價位真係canon Sony 玩曬
反而佢Keep住出GH先吸到客路
超過5000的m43,除非很有特色,否則大家都會去選apsc的機身。。。
超過7000 的apsc ,除非很有特色,否則大家都會去選canon rip的機身。。。
超過20000 的ff ,除非很有特色,否則大家都會選中片幅的機身。。。
其實仲有呢種除非M43乜乜乜否則乜乜乜既心態既話都係去玩135好了唔係心理始終唔舒服
呢個我都認同喎
如果價錢性能相同,鏡頭群都做唔出差異性,咁當然買大一級
非常認同呀,唔通買個咩都冇既產品呀?
玩?原來你係用玩既心態買M43呀?
我唔係靠攝影揾食,攝影只係我嗜好,M43我玩得好順心咪繼續玩落去,可能第時有其他格式更啱我咁我咪轉囉(當然雙修三修好燒錢)
相機係工具重點係影相
咪係,嗜好啫
嗜好追求適當的價格適當的質素咪得囉
唔適當的自會有別的人去買
係度諗緊買panasonic 42.5 F1.2好定係olympus 45mm 1.2 pro好
睇你要防震定要防水滴
另外兩支鏡發色都唔同
假奶發色冷啲
OM戈支會好尐
落塊gnd壓一壓光好似好啲啲光位爆到
佢就係示範乜filter都無情形下點樣用livecomp喺光害咁勁既市區都影到星軌
EM5.2用家表示想upgrade
但已經唔知道M43仲值唔值得留低
用黎去旅行係幾好既....但再upgrade上去d機身同人地FF機差唔多咁大咁重.....
對部機有冇咩要求
M43最值得玩嘅係啲鏡
同焦段嘅FF相對冇M43個啲咁大包圍
淨玩zoom 同 tele係size上面都仲叫有啲啲優勢嘅

但係定焦就 唔想轉會就繼續啦 但係要接受未來只會越嚟越頹
近年開始影得多銀河
而家想影埋運動
有諗過upgrade 去g9或者em1.3
但係個AF同價錢
我反而m43會想入啲細prime鏡多啲
貪佢機細鏡細 普通出街袋仔都塞得落一機三鏡
相同
M43定焦大光圈餅鏡其實好多
Em1.3啦 用hhhr配star af影銀河好正
至於個AF的確比唔上a7 r5r6
價錢都同A73差唔多
但鏡個價錢同體積差好遠
而且em1.3個AF算係咁㗎啦
其實價錢同重量接受到
想追畫質
實係ff
尤其是呢啲low light 同shutter 快既題材
sony 同canon 對焦又咁屈機

m43 既優勢係防震 拍片 長焦同冚家出街既重量
金屬鏡有質感 (個人喜好)
同價位既機會feature rich 啲
g9 amazon先1000usd 抵到爛啦
就係見到g9特價想狗衝

但係又諗緊係咪借錢等年尾入canon R6
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞