Olympus/Panasonic M43 用家討論區 (16) 150400TC賣幾錢?

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
放心啦 而家好少人入om 坑
https://hojenjen.com/olympus-qiut-the-market/
佢講得好👍

「相機」這東西,會漸漸的變的「少眾化」,跟許多興趣一樣,一窩蜂過後退潮了,留下來的人才是喜歡其中的樂趣,但…既然仍願留下來買相機、學攝影,都是有興趣且懂得欣賞的使用者,那…「你最好給我進步、長進點」,別再用現在傲慢的態度來看待現在的消費者。
部ZV1都可以叫做係平價版RX100
部G100要賣幾錢先有吸引力?
女朋友唔見咗我生日送俾佢嘅即影即有相機
依家佢喊到仆街 希望可以揾得返

黑色 instax mini LiPlay

https://t.me/DobbyIsFreeee
有冇人用過部lx100 ii?好唔好用?用緊部a6400,有1655 f2.8,但覺得太大部,有啲場合唔方便用,諗緊好冇放左支鏡,買lx100 ii,a6400就配支定焦
我自己一向都覺得lx100 series無論個size定係個specs都好吸引
不過冇上手玩過, 唔知af點
係咪啫係leica貼牌個部?

PenF直岀
幾好,有冇 setting 分享下
thank you !
抄人再自己adjust左少少
colour profile 3 highlight-1 shadow-3
colour dial 由中間到右
+1
+3
+2
+2
+1
其實EP2 真係唔錯
當日一出就決定買佢 冇後悔

40-150
個樣又靚仔, 我最後係日本訂左個VF-1比佢用 17mm既
我記得EP2係跟埋VF2
好似係分開買 唔記得啦 不過當時對比番Panasonic 戈粒evf om個vf2超哂班
其實 lx100 ii 個 sensor 係 4/3
但實際係咪用唔曬?
想問下 E-P2 配 17 pro 對焦你覺得快唔快?
不過不失
係,因為要分咗唔同aspect ratio
出一張咁嘅Roadmap勝過佢出一萬張通告解釋
希望真係會出啦
https://www.dpreview.com/reviews/panasonic-dc-lx100-ii/2

依度有詳細講個成像圈cover左幾多
同埋其實你睇部機鏡頭寫嘅實際焦距vs佢等效焦距
可以計到crop factor係2.2左右
Aga, 畀返信心大家
我仲等緊penf ii架
到最後唔賣盤
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞