Olympus/Panasonic M43 用家討論區 (16) 150400TC賣幾錢?

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
amazon us, usd899
咁多人求PENF, 準備二手貴過一手
香港應該冇哂一手
當你發現你朋友有部多年的m43 無用
叫佢拎出黎比你玩下
連price.鐵礦都無啦
其實點解個銷量會低
個外觀咁多部43離講真係最靚
係個價離地左d
唔知點解睇完呢張圖 有種7-8年前嘅回憶
啲人J fuji 啲款 我就覺得好柒
個價離地.
但性能差,追焦基本無.
如果以SLR外型機款嚟講
我覺得Fuji XT series> Oly EM series, 無論講緊樣定係操控

但去到Rangefinder款, PenF > Fuji X Pro > Fuji XE
除左係第一部上20mp嘅O記m43機
真係性能上零賣點
好多人用Fuji x100比
我覺得都係pen f 靚d
如果fuji既話x100v 啡就靚d
我覺得X100v 樣衰過前幾代
個人認為X100F最靚仔
但偏偏X100V個升級最明顯
新手想入部二手em5 ii 或 em5 iii 粗用學下影相
請問唔拍4k片咁計mk ii同mk iii對新手會唔會差好多?

見到有人放em5 mkii 連12-40 pro都係$4000,抵唔抵玩?
雖然望落幾殘不過粗用我又唔介意

麻煩各位師兄
mk3 對焦會比mk2有明顯進步
但日頭夠光嚟講mk2都唔差

em5 ii + 1240pro 4k 好抵, 你識check機嘅話衝得過
Pen F 個dial尤其係玩調色嗰part真係無另一部機比到你,講玩味性質真係無出其右,monochrome又係正,配住DG15.7 街拍又輕便,可以輕鬆享受下攝影,作為一部中階機真係好夠用,JPEG 直出色水靚,家下停咗產一機難求當然貴,我用緊一部都想入多部做後備,當收藏去紀念都好
Panasonic 相機真係可以當webcam ???

Compatible models: DC-GH5, DC-G9, DC-GH5S, DC-S1, DC-S1R, DC-S1H
https://www.panasonic.com/global/consumer/lumix/lumixtether.html
https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=EH4orJaPPmI&feature=emb_title
又硬撼Panasonic個支1848??
重過p 記 光圈細過p 記 隨時仲貴過p 記
唔樂觀喎

仲要有埋假奶光環
EM5 II 得 Timelapse 片有 4K
支鏡有得落mc20, 1600mm
不過開價180,000 yen
稅後198,000 yen
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞