Olympus/Panasonic M43 用家討論區 (16) 150400TC賣幾錢?

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
唉,香港地係咁,有一部份人係唔明自己想要乜,總之FF就等於好,像素等於質素、迷信淺景深
因為2間的機身大多數都有防震.

2支 42.5同45 2.8先有OIS
機係自己用 唔需要理人地點諗 亦都唔同人嘈
無錯,自己影得開心最重要

除非有工作需要,不過影相搵食,其實都唔係人人用FF
出去接job 都無法
如果婚攝 你拎部無反出黎 都比人當你剛剛入行影相的新手 舊時代的觀念
婚攝無計,不過以前都有做過同攝影有關ge行業,見啲前輩一係用7d,一係就1D mk3/ D3,畫質其次,最緊要連拍同對焦夠快
台灣婚攝已經好多用sony了
想入支 12-45 pro

第一次係o記買pro鏡⋯⋯唔知買水定行好又或者去邊度買

始終對上一次買機同鏡都好幾年前,仲好似係行貨嚟
星際?

有冇suggestion?????
點解唔買2.8嗰支
輕便d同平d?

其實兩支我都未上過手試用都係睇評測多

都想順便問下有無師兄用過
以前用開1240pro 好滿意
講真1245pro係就係細左個碼, 但拎上手同擺落袋唔爭太遠, 本身1240pro我覺得都足夠compact

仲要佢個價夠收支新淨二手 2.8 pro, 我唔會揀佢

M43 standard zoom我會覺得一係就1240pro
想要tele啲就12-60 2.8-4
光圈梗係有大買大
仲要講緊價錢同體積差唔多
F4 果支只係輕1/3 除非成像新果支f4 超越2.8

如果唔係都簡2.8
F4如果係配EPL/GM系列既超細size機種用嚟隨街snap就OK,如果唔係F2.8一定係最抵玩
無錯,F2.8二手價好抵玩
F4之前睇過測試係sharp過F2.8少少,又細支啲啲
不過價錢唔吸引,除非減價到同F2.8二手價差唔多
邊度睇到d f2.8 二手盤?
我係得部em10.1咋
我去過三陽買乜事都無 都幾好
唔介意用二手嘅話琴晚響Dcfever見到 EM5 ii + 1240 pro 加埋$4500
會開心過你em10 mk1 配1245pro
被hold了
淨支1240pro二手其實行情一向都2千尾左右, 你可以留意下, 照吉住em10mk1等遲下換機又得 (如果你決定繼續用m43)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞