Olympus/Panasonic M43 用家討論區 (16) 150400TC賣幾錢?

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
吓?我識人用E-M1mark2同G8照隊落去用喎
初版firmware係屎,插EPL9 同G8 開 SAF比較正常
近排先出貨果啲應該都更新過firmware
S-AF ONLY
C-AF 就
25 1.7 玩完一排 又覺得拎住行街唔夠 想入 15 1.7
(P.s. 唔掛支1260 奶 上身真係輕好多)
依支嘢嘈唔嘈先
以前用過永諾 ef 35 f2
嘈到拆天
如果想入E-M5 Mark3 唔差再加多個底
https://www.reallyrightstuff.com/olympus-em1-plates_3
佢呢個幾靚
但左比右比之下決定買em1iii
其實10-25mm f1.7 值唔值得買
同ff 啲2470 f2.8 差唔多價
但細底啲畫質就係蝕底
你應該相反去諗

如果你拎住 FF 的2.8 機身+鏡 你會唔會拎出黎用
比我用 A73 + 2470 f2.8 咁大舊平時一定唔會拎出街 只會旅行掛頸用......
1025 +G9 都差唔多噸位
g9 658g
1025 690g

a7 iii 650g
2470gm 886g
tamron 2875 550g

雖然1025 wide 啲

對我黎講最大優勢係唔使買多部機
係怕沒Fw update,否則我都買左,用緊EM1 Mk3
支永諾好肉酸,又大成個圈。支45 F 1.8 37mm filter
ff 無20-50/f1.7
參考bigma 支18-35 f1.8 就知
20mm同24/28mm個透視感差好遠下?!
如果根本唔駛要咁wide你做乜要睇1025?
巴打係咪引用錯人, 我無辜架
一路順落去回覆only

純粹想變焦又有啲景深
本身M43追求淺景深係件吃力不討好既事情
得F1.7仲要咁廣角可以有幾淺
追求更高安全快門先係佢既本意吧
個人覺得此鏡規格好特別無咩同類可以比較(得sigma支大牛龜),所以啱駛既就出手唔駛咁多考慮

到最後試完一輪都係買左Em5.3
爆底問題決定買左Stc手柄解決佢
如果要弱光情況影 , 夜景同星空係神物
你個case 無幫助
睇得好透
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞