Olympus/Panasonic M43 用家討論區 (16) 150400TC賣幾錢?

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
米谷美久嘅設計風格
Oly New 100mm Macro!!!!!!!!
source

PenF
有無清想買em1.2 原廠電
充過二次電咁大把
上面張roadmap有講呀
作為E-M1初代機用家,除左個感光iso覺得比較弱雞之外,其他都冇意見,好滿意,手上亦幾支M43鏡如12-40/2.8 42.5.2 15.7等。

我一直等新一代既E-M1會更新cmos,加強感光就換機。但等到第三代,始乎都未換,有三代用家由一代upgrade上去嗎?分別大嗎?

眼見O記要退場,由本來冇意欲要upgrade既我諗緊係咪真係最後一代,是否要upgrade。考慮完全取決於感光既進化。
其實個手持高解已經係一個升級理由嚟
即是指數張整合為一張5000萬像素個功能?
係 網上啲人話有降噪嘅效果 好似話好左一級
係呀 用左完全係另一個層次
請問12-45mm F4 PRO用落Panasonic度有冇變形修正?
我要去洗VF 同 鏡

之後就試吓人生第一筒菲林
o 記鏡應該都有 但紫邊無
但f4 應該無乜紫邊啦
O記玩咁耐先做到 7.5級放震
Canon 一下就玩到8級防震
我諗遲下就算易左手,O記都愈做愈梅
睇spec
R6 》 EM1X/EM1 3
好難去咁樣比較,同樣係五軸防震,SONY/FUJI出嚟就比OM既效果差一點,paper spec可以寫得好靚
R5可以錄8K RAW但散熱效果隨時比SONY仲差,就算4K30p都係得30分鐘貨仔,點用嚟搵食
牙膏吱爆左
r5 拍片防震都完勝 死忠都諗唔到點撐m43
gh6 再唔出可以宣布m43 收皮了
牙膏廠其實唔吱牙膏無乜得批評
淨睇數字好難直接比較,咁多年唔同廠都有防震, 級數相同但實際都有出入

而家我都精簡m43 d 鏡頭, 12-40可能都會賣埋
12-40都賣,真心質素高同versatile
i know. 不過用緊a7iii , 行山袋太多野好吃力

都睇下m43 條路點行
認同, A7iii同XH1同樣話5.5級 用落都爭好遠
M43行山一支12100都夠
如果要影女就帶埋45 1.8
用緊a7iii 24-240 加 16-35gm 上山
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞