Olympus/Panasonic M43 用家討論區 (16) 150400TC賣幾錢?

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
咁等效景深其實差半級又唔算好明顯,例如23.4同17.2、35.4同25.2,除左枝56.2 vs 45.2 (呢枝會稍為明顯)。

當然,價錢係一個問題。不過成個系統去睇,tele m43又會細枝返好多 (例如90.2同75.8 )。

所以雙修係最好
雙修crop sensor
俾人笑兩次
要畀FF用家笑 twice
咁其實我都有FF,屋企總共12枝大光圈鏡,全部都係定焦
好想入sigma fp
不過理智上覺得係伏
鏡群唔夠全面,仲有呢部機要外接好多配件先有價值
幫朋友問
M43有咩餅鏡玩
如果真係要去到餅Size唔多
Panasonic: 12-32, 14/2.5, 20/1.7
Olympus: 14-42, 17/2.8

上面兩間廠餅zoom之間揀嘅話 我會推12-32
m43/apsc 好少人會雙修哂兩個 因為差距真係唔大

我由m43入坑 > ff,m43雙修 > ff apsc m43三修 > apsc 單春(等sony出新機) 講緊都係五年內發生嘅事
sony apsc 有鏡咩
sigma 3鏡 18-105 諗唔到了
FF 鏡貴同重 所以唔會入坑
依家用緊 一機三鏡 只係洗左1萬 重要2支假奶1260 同15 已經滿足
最想再入50-200假奶 但都好貴
唔少wor, 1670z又係, 1655 2.8算係近排出, 同埋出埋支70350g
諗起多年前撈過啲濕鳩影相工, 嗰陣拎住5D ii + 直倒 + 閃燈 + 2470f4 影成日都唔攰

依家唔得啦, 年頭有次借朋友部a73用轉插駁住canon 24105f4
我嘅感想係好重好阻掟 決定唔會上FF
想問有無人知Viltrox EF-M2 II em1.3 用唔用到
我apsc system係fuji
M43直升ff
最初係想買15 1.7
睇睇下睇到有人低價出A7r2同支28/2就轉左去
依家算雙修吧
Sony就係副廠比較積極
例如O家12100比t28200更貴
廣中角焦段最後個投資唔會差好大
不過M43遠焦方面係幾有優勢
決定放棄sigma fp
重回o記
Em5 mk ii同 iii分別大唔大

利申用緊Xpro 1 (所以唔洗同我講對焦慢
仲有X100V
金身同膠身
其實spec上差好遠嘅 但金屬同膠差得仲遠
另外有咩平鏡影人正
Thanks
O記45夠平夠用
加多支P記 25 1.4
仲有sigma 56 1.4
Sigma仲有支16mmF1.4
係囉 我都想講話要輕用膠真係講唔通
可能10仔mk4算
睇你會唔會插咪啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞