Olympus/Panasonic M43 用家討論區 (16) 150400TC賣幾錢?

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
$1200入咗支二手MZD75-300mm二代。 呢支真係幾好玩
$1500*
後面粒lin真係好好用
師兄你呢個扣好冇用?
好好用
抵到邊度買
肥花, 有位好好人嘅uncle賣比我,出到黎仲傾咗陣計。 佢用部kodak嘅m43機仔。
千幾蚊玩又幾好玩

不過依啲鏡放係其他牌子到 一定比圍小不是大光圈
咁夜晚係麻麻地。 不過影日落月亮打雀都ok
大藥廠kodak
M43用家入嚟say個hi,好鍾意呢個system,奈何香港好似好少人用。

早排入左枝OM 17mm F1.2 Pro

本身有細奶15.7, 25.4同45.8,有GF1同GX1,用緊GX8...想轉EM1 mark 3
其實香港都多
只係唔似富士罪大咁 咁多人交流
快尐轉啦
EM 5.2 用家 Say Hi
新手 EM5.2 用家

btw 支12-40 pro好正
諗住年尾先入,之前諗過轉G9,但個joystick唔可以diagonal咁郁就無諗
都係早排入左17F1.2
好型入埋另外兩支
其實富士同罪大我都有,不過眼見富士啲鏡愈出愈唔知想點,罪大曾經擁有過部末代A850,可惜太重,而家得返幾枝Minolta AF定焦鏡同部Dynax 7得閒玩下菲林。

雖然M43底細,不過真係好輕便,除非有工作需要,唔係一般出門小弟都係帶部M43,加一兩枝定焦都已經好夠玩
師兄對OM真係好有愛

本身有25.4,所以25.2就無諗住入,不過遲啲想入OM 45.2同75.8

btw,枝17.2用落係好爽,尤其係個對焦離合器,同埋本身好鍾意35mm呢個焦段
支17.2影野好有立體感
係講緊立體感唔係淺景深
係,應該話係35mm等效呢個焦段嘅特性(所以自己雖然有富士同135菲林機,都有一枝等效35mm定焦大光圈鏡)。

用長焦影嘢有個問題就係會景深會壓縮得好勁,將前後景壓到好似一個平面,就算幾大光圈幾淺景深都好,呢個光學特性係度。

加埋OM枝17.2 Pro光學設計同feathered bokeh,影相確係零捨有立體感。自己都有富士枝23.4,雖然OM呢枝景深無咁淺(但其實唔差得遠),但前者唔多唔少有焦外二線性,好聽啲就叫做clinical,富士又唔知點解一直唔肯renew堆大光圈,見OM出左呢枝鏡同價位又接受到,再次投入M43懷抱(由09年開始玩攝影,一直等呢枝鏡等左好耐)。

好似突然變左OM打手
對你句富記唔renew有同感
我其實影相拍片64開
但就因為富記冇好嘅拍片鏡 同防震
所以冇買到富士 寧願用o記拍
P記機都有用 但我鏡清一色o記
如果唔係拍啲好著重dr嘅話
我都係用O記拍
防震對焦呢兩樣真係冇得輸
最近都想買個籠比Em1.3
但冇出
手殘打錯字
其實係想入埋
入埋full set好金...
我反而已有45.8
會儲下錢入25.2先...無呢個焦距

75.8我有...真係必入之一
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞