Olympus/Panasonic M43 用家討論區 (16) 150400TC賣幾錢?

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
星際見到二手4k齊頭⋯⋯

2k尾因為佢出過連機set?
係因為曾經好長時間全新行貨3k出頭, 係今年先升價
我年半前都$2300放過支走
有冇人買左lumix s 20-60?
想入sigmaFP用呢支
OM store $59xx
唔洗買二手
上網有人話唔夠Sharp 但拍片就啱啱好
鏡連咩機?
OM store維修緊
我覺得呢個配塔幾好
EM5 ii
其實依個focal range嘅kit好吸引
少影wide題材嘅人唔需要另外買支ultra wide

如果佢m43 出返支10-25窮人版細光圈zoom就好
L mount其他鏡一係好貴,一係好大碌
係 不過部fp都俾人插得幾勁
都係,之前o記支1245都幾好我覺得
除左冇Foveon X3外呢部野冇咩短板
鏡頭群唔夠又唔係佢問題
我見佢5月嗰陣賣到差唔多6000蚊行貨
就係大概依啲時間唔知咩事個價升到humhum聲
派一萬

Fuji d機都係咁

我而家其實都係企係兩難

本身揸住部em10.1 同支17mm f1.8玩街拍

之後放左支鏡但就未諗到用4k升支pro鏡好

定成勢轉會去富士好
FP+2060直情係旅行至佳選擇
FP係無EVF呢下最致命但機仔來講合格有突

M43唯有等OM支8-24
先利申:O+F雙修, 兩間都好鍾意

想J淺啲景深 / 高iso表現 / physical dial操控 / film simulation> Fuji

輕便 / 多平鏡揀 / 超班ibis / livecomp之類feature > 留Olympus

其實色水O記都唔弱, 台灣嗰邊響大43年代已經有個terms叫”O家藍”, 就係指天氣好嗰陣O記機對於天色嘅表現討好

上面唔比較埋對焦係因為要視乎機型
依家O記有pdaf嘅機絕對稱得上af快, 不過最平都得EM1 mk2 同 EM5 mk3 先有pdaf
用緊cdaf嘅機日頭夠光都唔慢, 天色暗就自求多福啦...

另外Dynamic range其實Fuji唔算贏得明顯, 用低iso嚟講今時今日嘅m43 DR都唔會差, 不過Fuji直出有DR settings叫方便到懶人

另外老實講唔係話想表現到打手咁, 但O記嘅ibis同個超聲波除塵真係好掂

我EM5 > XT20之後低光手震炒相多左, 搞到忍唔住手為左ibis升左XH1, 不過都仲同O記爭一截
我XH1可以等效28mm 手持0.5s, 用PenF 等效40mm 1.3s都輕鬆

另外以前用O記真係從來唔使帶個吹氣bump都唔知咩叫sensor有塵
用P機 一樣 換過都有過百次鏡頭 幾次旅行 都無特別入過塵

所以唔明啲人話罪大的機用緊都會入塵
冇evf囉係
師兄有無用過XH1個除塵, 你覺得work 唔work
m43同F都有x2

兩邊都有大光圈prime鏡,其實淺景深優勢唔算太明顯,始終sensor size唔差得遠,同價錢下m43會offer到多啲嘢比用家(weather seal, ois)。

DR曾經有review測過,以EM1 II同X-T2比較,前者高光位可以保留到比較多細節,唯一係輸係暗位既noise

冇乜
死死地氣帶多個bump, 遲左發現就後製用brush啦
3支1.2 pro我覺得size偏大 又講緊爭apsc啲大光圈prime差唔多半級光圈嘅景深

不過始終入光唔係只為左景深存在, f1.2入光+M43 ibis真係夜拍都可以壓iso到好低, 但銀包搞唔掂

M43 prime我應該買1.2鏡嘅機會都好微
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞