Olympus/Panasonic M43 用家討論區 (16) 150400TC賣幾錢?

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
M43 留返1 2 粒定蕉鏡
出開街跟身都唔重
行山/大景用818,輕便質素高
而家都未必再課金落去lu
由e3 年代去到em1ii 同g9 都算支持好耐m43

而家老蛙7.5 同17/1.7加部gm1 , 行街用
GM系列真係無得頂,去旅行我隨身放部GM5+1232喺側袋甚至衫袋,隨手就影仲方便過用電話,快靚正
認真用過FF反而仲會keep M43,色調上OM絕對唔會輸蝕俾其他廠,如用大43鏡個人覺得甚至同Leica可以平起平坐
OM影藍天個色水
em1ii 叫好左d , 早期m43 d 機影人好鬼似黃肝病
尤其個wb 點較都係偏黃,尤其係街燈

但影藍天直出無得輸 ,淨係evf 睇都j 出血
有冇巴打想收20 1.7 同12 2.0
破產中,平放,有意text 我

https://t.me/wannadrink
m43真係衰係粒cmos, 以m43既cmos大小低光高iso表現應該有好大進步空間
自己唔搞cmos, 好心就俾d錢罪大賺
之前好似有分析過 個market 細所以要一次過買幾代既貨
不過就算gh5s 同bmpcc dual iso
其實都係爭啲
btw gh5s 無見過人買
之前影左極耐 先發現入面自動set左乜乜優化,搞到啲相超黃
熄左暖色調都係咁黃
GH5s定位係部搵食機,普通玩家無咩誘因會買
不過有時會喺dcfever見有人放售,賣8千零9千左右
個人覺得GH5s既色調幾好無其他Panasonic機咁悶無咩特色
最近一個月 D 水貨價升左 幾多下.
琴日去左訂em1.3 囡囡唔比我換em1x
早兩日撚左朋友部EM1iii, 對焦真係好快
睇佢行動, 把口up冇咩參考價值
哈哈 你朋友有無比人笑佢用細底呀
我用M43 你們可以笑我了
M43 + Apsc雙修嘅我
要被FF人笑 twice
咁你仲買10-25
你都幾睇得開

據講 E-M10 IV 會上20mp sensor
4.5級5 axis防震
連拍15fps in S-AF and 6.3fps in C-AF

https://www.43rumors.com/ft5-this-is-the-full-olympus-e-m10iv-spec-sheet/
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞