Olympus/Panasonic M43 用家討論區 (16) 150400TC賣幾錢?

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
想問下大家覺得m43除左細sensor之外有咩缺點
10-18f4 ,24/1.8za , 16-55f2.8 鏡皇
M43個鏡群夠佢哋食老本一陣啦
P記唔會唔出M43機
至少GH系統會繼續出
G系統就應該可能慢落來,下次出都係新cmos
GX9點睇?
冇所謂 本身都係小眾機
有所謂呀 幾年施捨一部gh都好吖
唔想轉會呀
其實佢大部份缺點都係因為sensor細導致
dynamic range / 高iso 畀人嫌唔夠好, 景深唔夠淺, 像素谷唔高
依啲都可以話係sensor細導致
亦換來鏡頭減重和防震容易做得好的優點
唔計物理上既陋制,你地覺得Olympus個介面 好唔好用?
不過m43機身暫時大多過重
我覺得無視拍片性能就可以降低散熱需求
盡量將旗艦機非影片性能下放而做到350g內才完美
雖然現在追求4k影片性能係主流
quick menu ok
但full menu真係擺得有啲亂
如果旗艦機減到太輕, 佢堆pro鏡/tele zoom會超頭重腳輕
那就手拿鏡頭重心好了
天涯鏡有冇咩好推介?
難得有廣東話 m43 開箱
Panasonic G100
https://www.youtube.com/watch?v=czlO_5DA2HU
條友由a7s2轉gh5s + bmpcc4k 少癲
變M43忠粉
12-100pro
如果嫌太大太重, 又或者唔使reach太遠就12-60 2.8-4
再次選就啲14-140 / 14-150
例牌推12-100
睇啲review 好似係m43最sharp zoom lens
如果畫質要求唔高就12-200
平差唔多一半
gh5s 同bmpcc4k 唔會好重疊咩
我都咁覺得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞