Olympus/Panasonic M43 用家討論區 (16) 150400TC賣幾錢?

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
以後 Olympus係咪唔會再出新機 ?
如果罪大真係出部8000既FF A5,點止M43, APSC 都殺曬
或者以新公司名稱, 出m43機種
我唔介意佢出
但要睇番佢依家手下有幾多支鏡可以就到80MP密度CMOS
斬走幾多連拍速度
斬走幾多錄影Function
三防機能剩幾多成用得
機身會唔會全膠
防震組件會唔會震到自己裂

同埋唔好犯RX1 II稍微少少震都明顯炒相嘅錯就得

即係如果得番GM 同Zeiss 鏡先可以直接頂起80MP
我走去買A9II A7R4好過啦
唔完全係底大問題
m43兩大牌子啲af同fuji canon都無得比,同sony比更加係落後幾個gen
底就大家差唔多,咁點解要買m43
下代pan再唔轉phase detection都係一樣會收皮
講真,其實Canon咪出咗部
相同嘅錢買部rp定g9
唔係死忠真係好難買得落手
重點係apsc底大一級 但係iso唔止好一級
好多唔會深究嘅人,會將你呢段嘢簡化做我個論述
同價做咩唔買大底? 咁啫

BTW1 Pan記拍片向嘅人好多,一時三刻都唔會收皮住
BTW2 大法幾時先改一改佢個反人類功能設定表,執得企理整啲就正好多
半殘135 VS DFD半殘(?) 旗艦級M43
我寧願走去買泥坑Z6 好過
其實真係要比較, apsc唔大過m43幾多
m43係衰高iso表現, 我唔覺得佢論dynamic range會明顯輸畀apsc機

仲有像素囉, 像素密度限制令到m43機難谷高像素, 不過O記祖傳16mp用n咁多年又係抵屌

當然, m43講到要J景深係會輸蝕嘅
其實都睇得出O記搞好多獨門Feature做賣點, 唉可惜不敵時代
af fuji真係放過 om/pana?
我用x-t20慢過e-m5 ii唔少,不過x-t20我得 18-55
Em5 mk1咁舊都唔會輸畀xt20
不過fuji xt3開始af快左好多係真嘅
Z6而家個價真係吸引
但我有預感 om之後下一間死嘅就係泥坑
唔關事啦 z6拍片暫時只輸s1/s1h
HI 上邊我好似GET錯咗啲野嘅意思
8000好似係8000蚊唔係8000萬像素

HI柒過核爆
唔太追求後製 剩係剪剪接接就出街果啲片
咪求其搵個大家識串嘅系統用
然後個個都話好

有時候覺得係大家對同一樣野嘅切入點根本唔係同一個時空嘅
應該未至於好廢
啲review都話畫質僅輸Pan記
Canon其實唔唧牙膏拍片都幾好
至於Pan,搞掂個af再講
唔係個個都pro可以mf
點都好你2020年賣部旗艦機行contrast detect真係講唔過去
Btw駁external recorder z6可以出到10-bit 422
我唔知呢堆數字點解,但應該係高bit rate過大部分你見嘅mirrorless
Olympus has fallen
被JIP 收購 = 相機界VAIO

你大概估到會係點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞