Olympus/Panasonic M43 用家討論區 (16) 150400TC賣幾錢?

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
好在我買咗

要追多部半格Pen F 喇
都2020年中啦
部G100仲係得micro-USB 2.0
抄足sony
像素限制係咪死因之一
其實apsc 除左fuji 都係wfc 架啦 ..
咁係咪以後得返ff 搵食機同電話
唔係,係marketing搞死om。仲有fund佬加多腳
討論吓
巴打講法我都明
但係我都聽唔少人話萬年16mp/20mp膽好趕客

Marketing方面巴打會唔會講多啲?

你係咪指佢太賣少女情懷 失咗專業市場?
我見佢 EPL賣得唔錯
啲廣告都係女性向多啲
即刻入咗半格Pen F 留念
有時間試機就同大家分享吓

未影過菲林唔知點估曝光
聽講Pen半格系列有啲型號易壞, 但冇深究邊部易壞
不過我入過支penf mount 40 1.4 吉m43, 幾好玩

高階機價格開得太貴,根本就唔合理.

53 個spec 無12 咁好, 但賣貴過佢, 仲要轉咗用膠,有底部裂開的case. 部機比人感覺勁cheap.

等緊gx10/ penf ii 出
OM Marketing冇去sell自己好同屈機個一面,反而用自己弱勢去比。OM Features 有幾多人識?有冇推廣比人知?係冇......你係用家,你又知幾多?

sensor 技術,全部一樣,OM tune sensor仲要係有料到,我唔覺係sensor問題。

OM因為marketing 阻撚住哂,冇哂匠心,決心,冇一致性,pro佬都激到走哂,自然打唔到commercial。當年43好多專業人士用,SHG lens 到現在仲係神鏡,Pro 鏡都比唔上,但OM唔理佢地就硬上em1(一部唔合格既機)....之後m43 就變左beginner....
高階機來講,EM1X 係平,384pro係超值。
摩牙
M43其實咁多年嚟幫OM賺咗唔少錢,當年最hit嗰期亦都唔少廣告
所以近年無晒marketing好大機會係根本無銷量 > 無budge > 無marketing
同埋專業人士大部分都唔會用43係事實,你講到當年「好多」專業人士用我想知有幾多
今時今日塊20mp sensor都唔撚值錢,啲EPL系列仲用緊塊16mp
人地APSC最平嗰部都24mp,你想media幫你寫稿都諗唔到點介紹啦大佬
而家邊度有pen F? price.com 都竟然無埋
2003 年dpreview forum,睇得返....你就知...但當年衰C-AF
停產左好似
得返二手
呢個post 從來無試過咁熱鬧
係好彩幾年前部gh5 g85 留到人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞