Olympus/Panasonic M43 用家討論區 (16) 150400TC賣幾錢?

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
支鏡4千幾 speedbooster 4千幾
呢個組合既人多數之前用來拍片搵錢吧

而家panasonic 自已都出左10-25 f1.7 , 自用就可以唔使諗
p 記支野萬幾 光圈細級幾 其實都係雞肋
我覺得奇怪嘅位係
揀得咁樣駁嘅都有自己原因同考慮
都唔會同1240pro比較吧
主要係景深掛
睇到我一頭冒水
其實上面提及的 EF 轉 M4/3 自動對焦轉接環,市價大約係 HK$1,400。
呢度就有個例子:
Pen-F + Viltrox EF-M2 + SIGMA18-35mm F1.8
Source: Mobile01(台灣): 唯卓(Viltrox): EF-M2(0.71x)開箱+測試+調焦修正 (2018年)
https://www.mobile01.com/topicdetail.php?f=164&t=5513447
本身手持多系統嘅話 買支死馬轉接係好玩嘅
但係睇落仲大碌同重過1025 唔在乎嘅似乎可以一戰

最近推緊人撚70180 睇下成唔成功先
質素當然好過12-40 , size 換質素
同埋會有番淺景深

不過我係用朋友果set p 記來試, 佢係拍片>影相,所以good fit

af對焦就唔係太得 , 本身鏡片重同p 記對焦本身雞雞地

a.如果你本身無呢支鏡/唔會入canon&sony aps / 咁就唔好入佢,入支12-40 加olympus 原生1.2 定焦戰隊

b.一定要玩sigma , 咁建議你玩埋佢支50-100 f1.8
用緊xpro2都想買返部pen f
點解呢??
買啦 我用緊x100f 都收返部2手 pen f
對於RF外型設計⋯⋯⋯

沈撚咗船
物色緊好用嘅餅鏡
PenF + XH1
我都揾緊

PenF
12/2 or 17 1.4銀鏡
又吹緊出番per-f 2
Em1.2 1025
諗得SIGMA 就唔會在乎重量同尺吋啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞