Olympus/Panasonic M43 用家討論區 (16) 150400TC賣幾錢?

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
應該大有人在,只係對焦點較為輸蝕 (與m43鏡比較)
m43 tg grp 有無 link?
thanks
去旅行用1122,影人會用25奶+50微+35100F2

機到咗等緊鏡
唔知G100 有無驚喜呢
我賭佢改少少野就出
先隔得個一年
我估先!4k冇crop

入手
加埋stc em53手柄好正
大家好,我啱啱買咗epl9,
我想問auto mode係咪一定set死咗用i-enhance?
我覺得用auto出黎啲色太鮮豔,好奇怪

求指教
今日終於有心機去試下部GH5s,鏡頭係818
感覺色調和GM5相差非常非常之遠,GH5s出相感覺好真實好似你肉眼望到咁,顏色唔浮誇好舒服
另外就係試下14bit RAW,可以在Photoshop狂執狂抽下去到咩地步

edit by PS

原相直出,P mode,iso 80

edit by PS

原相直出,P mode,iso 80

100% crop,狂推光當然有noise不過真係只係noise而無色徧/走色detail仍然豐富以M43來講無投訴!
試下高iso

原相直出 ISO 6400

原相 100% crop
真係拍得住135FF

其他直出

頭盔一下,以上的只做個參考,唔駛太認真的
好鏡嚟
試下用A mode啦
巴打買全新定點?
fever 2手啦,新貨無咩跌過價
The North American price of the Panasonic “LUMIX DC-G100 12-32mm kit” announced next week seems to be $747.99.

The camera will be announced on June 24!
中階機
咁可能cut 走8 bit log profile

最好改返4K 唔洗crop 啦
可唔可以講吓你個settings同時間
我用20 1.7 影(m43冇買ultrawide)
光圈F1.7, iso 640, 曝光8秒, 然後由佢livecomp疊
依張應該疊左十幾分鐘, 直到發現有堆人響個亭面前停低影相唔走我就停
好 我下次試吓影

外國行出門口就有星空
好羨慕
不過外國買鏡好似貴過香港好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞