Canon用戶討論區(16) EOS R5

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
R平過5D4啦
唔係開工 有咩接受唔到?
5d4宜家個價跌到心郁郁R新機出實貴同埋係毒氣室試始終覺得單反有質感啲
邊個叫你買新R咪平依家二手平過10000
認同,ND 同CPL 個adaptor 真係堅正。如果R5個ibis 勁既話真係絕配
正正常常,對暗位好快
用2X III extender 可能你會覺得畫質衰退,我都好似你咁有小白三,我諗住儲多d 錢先買大白第二代(我用緊5D4 機身)
其實我都有諗過換body先定買多支鏡先 不過目前對我嚟講應該焦距緊要過機身
打雀?
雖然我都想買1DX Mark II,但太重,同埋Menu 無得用輕觸式(只有Liveview 時候可用),1DX Mark III 太貴,希望佢第日會出5D Mark V(可能唔會有)。
講左唔再develop ef mount
邊種星先 舞台嗰啲定天上面嗰啲
R+枝70300+單腳夠做啦
因為我有支小白鏡嗰方面尷尬在有啲場合唔夠做
70300二千幾定三千幾咋全新 買左睇下夠唔夠 唔夠先講
係,依家主力去發展R5
信我 等遲啲R再平啲買R 本身已經有apsc mode 啫係內置1.5x 再加枝70300 有450架啦 唔夠先買100400都未遲
你咁暗影又咁遠 靚得去邊 想喺呢啲環境下靚要定焦
大家好,我想問呢去蒲台島帶邊支鏡頭好呢?

1. 16-35 F4 +70-200 f2.8 iii

2. 24-70 f2.8ii + 70-200 f2.8 iii

3. 16-35 F4 + 24-70 f2.8ii

白天去白天回,不會晚上停留。
係唔再設計新既EF鏡

但無講過EF/EF-S機唔再出 (當然市場會話比佢聽仲有無需求)
而相信現有既EF鏡,都會繼續生產多好多年
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞