Canon用戶討論區(16) EOS R5

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
但家下咁環境
R6係未冇咁快
有啲想由A7ii轉EOS R
(原因好無聊 為咗佢關機會落快門簾)
但又唔知好唔好等埋R6
伍sir條片講R5, R6可能7月有
,唔心急可以等多2個月儲多2個月錢先。
都係 橫掂家下買完都冇嘢影
想使錢嘅心癮多
到時就算唔啱都可以搏R再跌價
個時話奧運所以今年出,依家奧運推遲埋,下年先出都有可能
R 12月買11990全新,依家11100了
出99新ef2470 2.8二代
新凈齊嘢 冇保養
靚價
有意留tg
想問下budget一萬左右
應該買17-40L +小小白is
定係買rp + 24105L
本身用緊6d
諗住升級鏡頭好耐但最近見到rp kit set都幾平
但影風景又好似6d夠做
睇你影咩為主啦
我自己都用緊6d自覺日常用家夠哂用
暫時無邊部機吸引到我換
新機會留意下r6
17 40就唔好啦 16 35 f4好太多又有is
17-40真係好唔惦,換完16-35你會覺得大升級,17-40收完光圈都係散
多謝巴打意見
其實本身諗住買24105 2代但出面好似賣緊成8k
所以先諗不如一枝wide一枝tele算
咁我應該會買16-35
另外想問小小白is 一代同二代其實分別大唔大
一代同二代價錢好似差好少

諗下有得買L鏡就好興奮
大 二代sharp啲同個is勁啲
有新買新
所有鏡入二手就ok,16-35f4個枝隨時搵到一手5800-6000,入一手canon官網岩岩做緊6080,二代枝小小白is好正,四角都好sharp,依枝搵二手/水貨都ok,6000頭
Thx 巴打
1635 f4 打算買行貨,二手太少人放
二代小小白is好似唔見人放二手
同埋買二手好煩,肥花啲賣家扭扭擰擰咁
Budget 12k希望搞得掂
呢支係DC鏡,APS-C機使用,乘埋1.6已經29mm起,加上好多review都話佢容易走焦,AF成功率比較低 (唔排除配無反機可以改善,但Canon未有APS-C無反),係得光學質素幾好同恆定f/1.8之外差不多一無是處..
II麻麻,邊個會有d散,唔放大無同新鏡比較無傷害
枝二代小小白IS依幾日Fb見到有幾間鋪放6000定6200,可以入group睇
想問下而家有咩廠有出RF鏡
仲用緊5d2, 影相其實都滿意既,係個mon差,番到屋企睇完全唔同

而家對拍片有興趣,canon幾時出新機呀
R5遙遙無期
我仲要係等緊r6
等到共狗消亡都未有
依家用緊80d 如果想平平地買枝微距有啲咩選擇?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞