Canon用戶討論區(16) EOS R5

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
我用Z6加ef adapter都用到鏡頭防震 + 機身防震一齊用 原廠要做唔到先難
under $7000。而家仲買EF好似好唔抵咁
Ef adaptor加1635f4啦 仲有二千找俾你
想影下星F4好似唔夠咁
其實都夠嘅 影星要疊相要環境要腳架 唔係淨係大光圈 如果budget7000 點解唔買bigma 14 1.8
under 7000 Ultra wide 大光圈你得一個選擇
Tamron SP 15-30mm F2.8 VC USD G2
剛入手rf 15-35, 好sharp, 有IS好好用

不過外變焦
手動就laowa 15mm f2,都sharp得幾誇張,手動都唔係大問題,無exif問題大dd
有幾出奇。。。。。自己 a mount 都閹啦,我用左廿年 sony 機都轉走左
少左個光圈數值je, 快門iso 應該照log 到架,用黎影星大部份時間開盡架啦
tokina ef 1120 f2.8都好正
我反而覺得16-35 III + RF EF ND adaptor 好用得多
因為部機嘅定位本來就係多功能高階
冇㗎喇

canon死都要用一部打人兩條line
然後出多部各方面都廢一半嘅機去搶入門市場

上兩年就R RP 試水溫
今年應該就R5 R6 真發力
但作為工作需要我覺得佢真係好吸引
出99新ef2470 2.8二代
有興趣留tg 絕對低價
內變焦
咪同以前5d 6d咁嘅定位
其實 打左3條line

R -> R5
RP -> R6

其實係後繼機
R用 5D4 sensor
RP 用 6D2 sensor
想問咁多位巴打 如果有小白3再入支大白會唔會好不智定買支2x extender算400mm唔常用
有錢入咩都智
舊錢只可以揀大白/再儲耐啲上5d4
咁梗係等多陣上R 就嚟大跌價 R仲自帶crop mode變300 到時加個1.4x咪有450mm
價錢我未接受到無反
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞