Canon用戶討論區(16) EOS R5

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
貪平買rp = on99
利申:z6 ef鏡用家
85.4都唔叫靚鏡 二手都成皮嘢喎
其他都唔靚呢
35mm 你用2470擰到35mm用下先 就知啱唔啱
咁1.4...點用支f4 鏡都唔會感受到既。。。

35mm 一技影人帶景係好好用,應該唔會點後悔
z6已賣
感受下個度先 35雖然唔難用但都都唔易 起碼無50咁易
下下開盡1.4, 化鬼晒個背景,自己就下啲前景就ok, 好易呃到人
有無巴打可以毒下小弟買rf 50.2
差啲今日買左 可惜周圍都係popo車欄路 入得停車場鋪頭都收工
衣加重係1516緊聽日再出
Nokishita has released a list of lenses to expect from Canon in 2020. Some we knew about, but a couple are new.

Canon lenses coming in 2020

Canon RF 50mm f/1.8 STM
Canon RF 85mm f/2 Macro IS STM
Canon RF 70-200mm f/4L IS USM
Canon RF 100-500mm f/4.5-7.1L IS USM
Canon RF 600mm f/11 DO IS STM
Canon RF 800mm f/11 DO IS STM
Canon RF 1.4x
Canon RF 2.0x
出左R5先算啦 呢堆鏡我諗我個孫個孫都未必有得用
今年出 支 85mm f/2 好吸引
終於有新macro鏡
如果支小小白玩外變焦,變到55250咁細支,咁就好玩囉
SIGMA果支35 ART係咪走焦好嚴重? 見個價錢抵玩, 全新同二手既canon一代差唔多價, 玩邊支好
美國做緊 RP 24-105 4-7.1 kit set usd 999 美金,抵唔抵?
自己試,我支50.4都準,但係都係機夾鏡,預佢對焦無usm咁快,夜晚會差d
6D用唔覺走 幾撚抵
RP要俾番錢已經唔抵 俾番錢我都要諗下先
買rp不如買m6ii
600mm f/11... 睛天鏡..
又DO又F11應該會好細支, 價錢應該唔太貴
但係iso應該要張張都4位字起跳
非L鏡,雖然有IS,但個人覺得高於$4000已經係貴!因為f/11真係好不可思議!
安全快門成1/600 1/600 f11 大晴天都要4000
可能用黎sell 機加鏡可以8級防震,手持1/5s 呢
明白
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞