Canon用戶討論區(16) EOS R5

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
Sigma : DG(ff), DN(apsc)
Tamron : A0ff), B0apsc)
其他再問啦
有錯屌得細力啲
[quote] Sigma : DG(ff), DN(apsc)
Tamron : A0xx (ff), B0xx (apsc)
睇型號分到,上面師兄有講

唔熟就睇specs,通常keyword係"sensor coverage", “coverage”,即係成像既大小覆蓋到既sensor大細

再者就用common sense,FF鏡貴好多,要做到大光圈FF更係超貴,所以一般都係f4, f2.8咁。見到一枝56mm f1.4賣二千幾,你就知肯肯定唔係FF鏡。例外就只有50mm f1.8,FF大光圈又平價。
咩叫上面舊嘢? hotshoe個蓋? 星際一樓轉左有間雜貨舖
*轉右
想問下Canon EF 85mm F1.2 II L USM 係咪唔推薦購買?
見佢二手價幾平,仲平過Canon EF 85mm f1.4 L IS。
唔推薦 對焦慢 唔準 唔sharp
85 1.4基本上係贏哂
咁Sigma 85mm f1.4 ART 會否推薦?

還是儲多d 錢直上原廠1.4 ?
推薦 兩枝都係好嘢嚟 但有錢買原廠梗係原廠 起碼唔會走焦先 同輕啲 同有is
原廠都會走焦嘅,你睇下支 50 1.2L
不過而家轉晒用 DAF 對焦,已經無走焦問題,包括副廠鏡
單反用ovf邊有daf
70D 開始就有
用live view就係一部"無反"啦
唔好 嘥撚哂啲錢
入,部R5都唔知幾時真正賣街,玩住RP過多排放都仲得
咁要視乎你預期R5賣幾錢,如果到時開賣over budget,怕你RP變長用,自從傳出R5賣5萬幾後,我就已經決定唔諗R5,因為估計佢最少賣$35k以上,R5於我眼中最吸引只係IBIS,自問接受唔到自己零拍片,但要食埋8K拍片價錢,亦唔需要45M像素咁多,30M已夠,所以早幾日已買R作為主力機,部機最少用三至四年,到將來再算!
係,有衰過冇,所以我買返黎做設定已經第一時間disable佢!
8k 係哂氣,幾多人睇到剪到。。。
對家a7r3 係爭個拍片但平兩萬,鏡群多一大截,真係屎忽痕先諗 r5
補多句,點解我買R而唔揀RP,因為於我使用習慣,可後加垂直手柄上有AF-ON掣好重要,比機身joystick更重要,RP設計上冇呢樣野,所以一定唔考慮!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞