Canon用戶討論區(16) EOS R5

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
又有?
以枝無鏡身防震,怕用枝會否易矇
你高ISO少少其實都ok,如果你真係驚就用龍仔個枝,但你預對焦真係唔夠RF/EF原廠野黎
50 1.8都冇防震
24-70/ 2.8
有promotion 10680,買唔買好?
四寶10420
四寶即係?
啫係price.com查價第一間
Thanks
即係canon 官網永遠厄9人
無呃人,只係官方賣得比出面貴
仲以為有著數
用緊支龍記a007覺得嘛嘛想轉支新啲既標準
諗緊紅圈2470/24105一代/死馬art24105
btw budget有限所以無考慮二代目
求出招
Price去到係咪報個個價又係第二回事
幾錢budget,麻麻地意思係覺得range窄定覺得佢60-70個段有d散?
一黎係60-70有啲散
二黎覺得成像少差
仲有佢個2.8真心一般
所以不如索性上紅圈f4/死馬24105
Budget唔係太多都係around 3500左右
所以唔係太敢諗24105二代目
順便想問下各位師兄死馬支70200 sport評價同用後感如何?
24-105一代唔好諗啦,成像仲差過枝龍仔,上毒氣室試下睇下成像係咪好過龍仔,印象中龍仔24-70除左尾端60-70成像散我都無乜投訴,如果唔介意二手去星際睇下有無二手2代24-105執可能都係比多1000有交易,如果得3500建議儲多少少先換,依個價位咁岩唔上唔落,死馬70-200 sport應該依到好少人用,我都只係用過上代,上代感覺係好重好重,一個月都未必出街一次,枝70-200你想用黎影咩
即係price.com 都有伏?
定係去到之後送多啲野俾你?
有鋪頭報價同網上唔同,所以只供參考,可能係個個報價多一兩舊
第一日買野咩...
如果官方賣得平,仲邊有零售商幫佢賣野。

係官方買就只係買個安心,可能萬幾蚊一枝鏡,幾萬蚊既body,有啲人覺得直接同佢買好啲囉。
至於普通消費者,有時club canon分+錢買既鏡,個價係ok既,可能只係貴出面少少,咁又係"買個安心"既premium囉
即高ISO都ok, 研究吓先。thank
又係的。不過枝 50 1.8無咁重,輕身D
但24-70mm 2.8就重好多。影得耐不知會否手震
官網買一定官方標準價錢,外面街舖通常平過官網的。
通常官網做discount, 街既大鋪都會跟果個價,咁至少可以喺啲信譽好啲既鋪買,某啲有晒行貨水貨賣既鋪,登記保養果陣無得揀佢,有起事上黎有冇得保就不得知了
理論上係越重越穩 舊式steady cam其中一part就係用呢個原理

呢個亦係其中一個啲人唔鍾意無反嘅原因 太輕如果冇is就會震到仆街
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞