Canon用戶討論區(16) EOS R5

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
Atomos 得4k60p
其實點會洗問呢個問題。。。

要 cf express 先夠快錄到。。外置 ssd 起碼要 nvme 盒個隻配 tb3 速。。。
如果有,都平過cf express好多
俾埋你的話好多攝錄機都要收皮
而家有散熱問題叫保住專業機市場
咁又係,如果無得用外置ssd
本身有ninja,買r6當拍片機用幾抵屌
R6個定位似係放係EF年代嘅5仔同6仔中間
似係for prosumer用/Pro 2nd machine
佢萬九個定價好吸引
8級防震其實姐係可以手持快門幾多?
Em1x 定唔知乜鳩 (m43真係唔識)有7.5級 youtube search下 好似有人試過4秒定咩
新手想問呢部o唔ok
見到個屄鐘你都知係假啦咁你都落搭嘅話 你話佢唔呃你呃邊個好?
去正常店買la 貪字得個吉
唔知道R5 轉接EF 鏡頭會否影響對焦速度同埋五軸防震既防震級數?

利申:RF 鏡頭好貴(依家成手EF 鏡頭)
垃圾canon hk話無資料呀不過段估應該就無問題
而家買 R5/R6 唔再送 EF adapter
要另外買
二手幾舊水 是但啦
師兄, 我同你一樣
夜間手持 1 秒快門都得?
R6吸引過R5
睇定d 先再諗下一步點做
參考樓上
冇一概而論,要視乎焦距,以50mm為例,8級IS安全快門大約4秒,24mm大約8秒... 其實都幾不可思議,就咁睇數據,24mm f/8之下,已經可以用ISO100手持影到維港夜景,唔使帶三腳!
其實我都有個類似問題,就係如果加EF mount配非原廠鏡,例如Sigma,佢內置OS可唔可以配合IBIS互相使用?不過睇黎未有真正用家使過,Canon亦唔會理副廠鏡問題... 要等有人試過至知!
請問師兄邊度咁平?我於Price.com睇,買R、RP配埋EF mount要加$700!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞