Canon用戶討論區(16) EOS R5

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
係,我又最憎招呼檢屍官,拎住我支鏡檢屍咁檢,有粒塵都嘈要減價!所以咁大個人只賣過一次鏡頭出去 (果次條仆街係咁照我支鏡,照足40分鐘,最後仲要壓我價),真心感覺麻撚煩!自此唔再賣,你而家如果叫我換品牌,真係同叫我唔好再影相一樣!
🙋🏻‍♂️ +1 唔該
用番r個body 同sensor,換過粒cpu, 加番ibis ,加番多幾張連拍同無Corp 4k, 賣番萬頭都掃哂 雖然r5既吸引力仲係好大
R body 加ibis, 走touchbar 入joystick 已經夠了
我 trade 過百次都無見過你呢個情況
Ef鏡用adapter咪得
Come TG gp lets talk tgt
轉會應該係講緊Canon去Sony
用adapter咪得
MC11都唔識,好打有限
Rf鏡先係精粹所在,轉左會用唔到
1.2自動定焦系列
28-70 f2 同新果支70-135 f2 都好吸引
唔係一定夾,尤其是舊款,我支第一代EF 70-200mm f/2.8同300mm f/2.8冇IS,轉mount插落A7III上唔識正常AF,AF時係咁打冷震,兩三年前試,估計係firmware問題,兼容唔到舊鏡..
早排同個sony 人吹水,佢話up 左新個firmware 後,用轉插啲鏡個af 速度大大減慢左,似係想閘左啲人用其他廠鏡 無去做fc, 如果係都幾仆街
龍仔枝新定焦,update左後慢到仆街
Sony,不意外,從佢以往產品經常自訂標淮,又要夾專用配件,以前連耳筒線都廢除3.5mm,特登出個mini jack,要幫襯佢買條mini jack轉3.5mm stereo老鼠尾至用到3.5mm插耳筒,市場策略係想綑縛成賺到盡,技術上做到的話,又點會被你咁輕鬆用佢機身配其它鏡!
再遠古D,當年佢相機用memorystick系列,最尾咪又係市場唔受要轉返SD
Sony 玩短線ok, 玩長線佢真係唔理你

Canon 完全係想攬住班舊客,同食ef 鏡個pool,如果佢ibis 可以同舊鏡is 一齊玩真係無得輸
我當年就係買部二手Sony F717,用條濕鳩Memory stick,同容量都貴其它類型記憶卡一倍,即是例如8MB CF card賣四百幾,Memory stick就賣成千銀!仲記得32MB賣三千幾,玩兩玩心諗Sony乜都貴過人,屌唔過!趁部機未跌價前賣走!最後換Canon G2,用CF card,記憶卡同電池都慳返d錢..
第一頁有
無放link me add
EF Mount 接觸點唔夠 RF Mount 多,咁會唔夠bandwidths 比機鏡溝通
窮撚想買支RF超廣 揀samyang定laowa好
budget? 點解唔買ef?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞