Canon用戶討論區(16) EOS R5

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
R6幾吸引
生態jj用緊6d 冇反mon冇live view 得單點對焦
想升級好耐
R5拍片係咪已經超越埋bmpcc
唔知一年至兩年,r6跌唔跌得到去街價萬五
幾個月就得啦 定價萬9咋喎 街價一出就萬七啦
印象中R機身新出街價好似$17800左右,而家落到$10700,保守估計,R6到時$12000買到啦!
請問有無canon telegram group? 想膠流學嘢
有冇人有興趣R5 我5D4期待左好耐

利申:我工作用但唔係專業攝/影
解決Overheat同DR,加埋8k 60/120可能要等1系5皮一部都走唔甩
Canon 部署左好耐啦應該,啲野唔係好似Nikon 咁急就章咁出出部勁野長時間作戰同搶市佔,等鏡頭出齊?
Sony 有出開pro video 機,8k不是問題,反而機身散熱搞唔搞得掂
印象中佢編碼格式
應該無prores 同braw咁好洗好用
如無意外我會入R6, ,又好在R5 出先,可以上showroom 試過部5先再決定
其實咁睇,R6定位算唔算係半專業拍片機(咁R5當然係專業級全能啦)
話R5係入門中階又underrated,但真係除咗像素無咩大分別咁
咩叫專業先 專業同業餘條界由a73開始一早就已經好模糊 到之後z6 s1h bmpcc 4K 再到依家r5 r6 一早就冇分入唔入門

專唔專業係睇個人點用 唔係睇部機
R5 其實除左舊電,大部份野都勁過1dx3, 包括拍片,其實已經係flag ship grade 黎,唔知canon 有冇牙膏可以擠到部R1 出黎

R6 又真係除左個頂mon 同像素,所有野都勁過5d4

係唔係幾明點解咁叫呢兩部野

btw, 上R5 太多配套問題,我又唔多care 像素,反而唔想太大攪到要換腦,所以揀R6 算
應該咁講,我唔係好理解r6嘅定位係aim咩
打a73/a74 唔係個個有錢用r5 cfexpress 電腦 harddisk都係錢 r6可以話係affordable luxury 同a73出嘅時候定位一樣
呢個真 我部macbook推4K都已經好吃力
咪就係 仲有cfexpress 咁撚貴 我寧願用sd 反正我大把sd
想問R5係咪無得好似bmpcc用portable ssd?
唔撚知呀尋晚live我問左二十次度啦canon Hong kong舊垃圾冇人答到我呀屌你老母臭閪淨係喺度答埋哂啲幾錢 最高快門幾多睇Spec sheet啦屌你老母閪死藍絲廢老
呢個堅重要
Atomos records 4K 10-bit 422 ProRes or DNx from the Canon EOS R5, EOS R6 full-frame mirrorless cameras
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞