Canon用戶討論區(16) EOS R5

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
我有部5D4,都完全冇拍過片,個4K等於零,當日買既時候,如果可以減兩千唔要,我都唔撚要!
拍片太多野要配置
鏡群唔計EF?
咁 sony 一樣食哂ef 呀。。。。。。
三萬二咁平

R6 隨時同80D差唔多價錢
原廠同副廠係兩回事喎
都係決定改買Canon EF 35mm f1.4L II USM 算了。
爭咁遠
35同85兩樣野黎,壓縮感好唔同
話晒35mm 焦段用既機會比85mm 多d
當然會 但你本身買85唔係想影人像?
85mm 影人像係一流,但影其他野就要行遠d 先影到
35影人+景都好好 買完試下
早兩日入手EF 50L, 相逢恨晚
用落R機係咪會重生sharp返晒?
最多都係準焦啲 點解會sharp返晒
因為有啲人話佢唔sharp有一部分係永遠走焦
請問rf 50 & 85既定位分別係?
我見兩枝都有人用黎影人,但筆直有限只夠買一枝
其實我想買枝標準距離+大光圈黎玩下
兩支鏡質素唔多講
用黎影人像分別在於壓縮感,具體啲講,就係相中人物大細接近一樣時,用50mm 會影到多一啲背景,適合夾一啲有趣嘅背景嚟影;85mm 因為壓縮感強啲,背景少啲,易啲避開雜物。
Rf50
冇is廢到仆街唔洗諗
is ii比is i提升想當多 又唔貴
所以推薦 70200 f4 is ii
本身小小白IS 都好Sharp 既

反而budget 有限要揀番一代,就小心個IS 有問題,Google 一搵就有,試時要小心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞