Canon用戶討論區(16) EOS R5

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
其實50L 真係唔多sharp, 但果種化化地係幾有feel
但一代同二代好似爭成9年
二代又sharp is又勁 都係6000
唔係人人可以加少少買好啲既

btw 呢家啲二手鏡真係勁抵買 我以前都只買新鏡,呢排都照買二手算
本身用緊二代小小白is,有d心郁想換左佢做小白II/III
我keep 晒小小白is同小白兔 總有唔同情況用到
呢排要儲定錢睇下到時會唔會入手R5, 就算唔拍片其他spec都好吸引
重到瀨屎不了
今日將35同85放左,換左枝135L,好期待有乜效果
R5 幾時公報售價
日日都傳聞好煩
其實有無小道消息講單反轉mount
RF 明顯比EF 進步左
如果黎緊新出的pro FF DSLR body 轉用RF mount
其實唔會太意外

咁可以舊EF鏡可照用EF to RF 落新body
用新RF鏡就更快更好

利申:
小弟業餘用緊舊ff body諗緊入85 1.2
但依個moment 出支0幾年release的EF 好似...
另外我個body 都應該1-2年內要轉
用左7-8年
應該過左10萬shutter了
Btw, budget 上唔到1DX level
冇可能再出單反 evf跟得上ovf速度同質素 塊反光板根本冇意義
同埋rf個mount design得好貼塊sensor 有反光板嘅機係用唔到
明白了! 謝巴打!
咁其實市場係諗緊
Keep 唔keep單反定被取代

Ovf 純粹係0 delay 優勢
但evf 依家都唔太大分別
而mirrorless係成像同速度技術層面好似更好

依個moment 出鏡堅難諗..
等R5
睇你想唔想轉無反,個人覺得依家R/RP依家個價錢都叫抵入,個人覺得R要習慣好多相處模式,好似少左轉盤依d要慣,同埋無反令上手就感覺似令住部玩具,無乜手感,Canon嘅EVF個人覺得對比其他廠做得唔錯,色算自然,個人比較鍾意單反ovf同紮實手感,認同單反無乜市場,未來都要發展RF鏡群,但真心希望RF可以出到輕便嘅鏡群,無反本身賣點應該係要輕,但RF枝枝都重過部機,會感覺向前傾同聚手,單反有單反市場,無反有無反市場,其實canon可以分別發展,只係單反條線真係唔需要更新太快,可能唔需要再發展6d個條線,只需繼續專心發展住5同1系,而對下嘅市場交比R/RP
唉,頭先下晝出星際買左支2470 f4,去朋友屋企影細路,玩左一粒鐘同我出er01...
咁黑仔

佢有三個月鋪頭保養既...但唔知信唔信得過
上網睇ERR 01代表鏡頭接觸不良,試下未下個個點先
係,所以佢唔出輕身唔會轉
我同諗緊第日R5 轉插EF 鏡黎用
試左了,都係唔得。
上網睇話係排線問題,要拆開支鏡換零件
我都會咁行。望過支rf2470 vs ef2470+adpator, 個size 都唔差得遠,其實未必支支都要上rf 版
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞