Canon用戶討論區(16) EOS R5

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
我以前都成日window shopping 成日都喺屋企整個櫃好似成成咁display 鏡頭
好多人當機鏡係第二個老婆,佢肯借你用其實都幾大方,呢個係好老師!
個老師教書好求其
但係佢教攝影真係好有心,光圈快門white balance都係佢教
又教我哋影相最重要係構圖同用光,唔係裝備
就係記住佢呢句我用窮人三寶用咗10年
反而用咗啲錢去買靚腳架同相機袋
係咪學校攝影學會?
咁佢應該有貫輸一支好腳架,足夠你用幾十年都唔使換心態俾你,所以令你捨得俾多d錢買靚腳!
我身邊唔少人買機買鏡就好捨得,但偏偏唔願花多三幾千於腳架上,寧願去鴨寮街排檔買兩、三舊水山寨貨,托住兩、三皮野機鏡影長曝,影完又問我點解唔sharp?叫佢買支靚少少腳架又牙痛咁聲!
係呀巴打
我枝腳接近四千蚊,仲貴過我部450d kit set
個老師成日講影相係靠心機唔係相機
不過有靚機靚鏡影相會開心啲嘅,幾年前上山影日出用18-55畀個阿叔恥笑我到而家都記得
最出騰龍
以前永成推騰龍,另外有間一元相機,主力推威達鏡,但推黎推去都推唔起,連鋪都執埋笠!
2470 2.8二代有冇興趣
tg傾
有冇人有對於24-105的心得?

本身短鏡頭用18-55 Kit,之後有朋友平放24-105,諗住紅圈應該會有提升。可是,真正用嘅時候又覺得硬係爭咁啲。

首先,支鏡有啲重。小小黑輕過佢,而70-105焦段影出嚟質素又靚過佢。其次,落腳架影景硬係有啲位係唔shape,手持影shot落返電腦睇永遠都係同想像中有少少落差,反而18-55好得心應手。究竟係我修行未夠還是使用方法錯誤呢?

應唔應該再放出去換24-70?

P.s. 用77D

P.s.s. 已經拎咗去canon check 係冇事嘅
FF 鏡點都重一截, 何況你用開 18-55, 77D 始終係細機, 頭尾不平衡一定比較嚴重
可能轉枝 APS-C 用 17-55 f/2.8 啱用啲
如果冇wide angle 18同24差太遠
15-85會比較合適
你用緊x1.6 crop factor APS-C機身,插支24mm落去,視角變成full frame等值38.4mm,但你用開kit鏡於18mm時等值28.8mm,觀感當然兩回事,你並非需要換24-70mm,因為配77D都係變成等值38.4-112mm四不像,唔夠wide又唔夠tele... 而係需要換full frame機身,又或者繼續用18-55mm kit鏡,只有以上兩個解決方法!
一代定二代先,一代成像麻麻喳😂
伍sir一向都標題黨炒花生,佢以前做雜誌架嘛
一睇就知未確定啦
而且有常識都知某啲地區重稅,所有電子野個價錢一向都貴
e.g. 澳洲, 巴西
二代
因為本身我自己諗住升級 本身諗住睇吓有冇6D3/5D5 而家等R6
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞