Canon用戶討論區(16) EOS R5

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
影蟲要大光圈微距 睇下枝 efs 60 macro
Budget多少少可以考慮下二手百微 四千幾
PowerShot G7X Mark III 好定 II好d?
上網睇完都唔係好明單張自動對焦同連續既分別
Both rubbish
買rx100好過
又要影蟲,又要變焦,其實冇乜得揀,tamron a056, canon 支2470/4 呢啲先做到
差得遠唔遠?我見價錢相差around 2000
十萬九千里
其實我一直都唔明canon點解唔肯出多支新既apsc鏡王
講真canon都有一直出緊新既apsc機,90d,850d等等...
上網睇推介其實差唔多8成人都會推介sigma支18-35 f1.8
sigma果支都2012定13年出既
睇埋canon原廠既apsc鏡王,17-55 f2.8,直頭係2006年既產物,舊到街都唔係咁易買到啦
講真係一直賣機總有人想升級支Kit鏡既,你唔出支新鏡王其實會唔會送左好多客俾sigma
我當canon係想要人買ff鏡插落apsc機但係又有邊支大光圈變焦岩用
24-70 2.8呢支24X1.6都變38.4最wide既連35mm都影唔到其實唔多實用呀...
全民FF化?以前就話FF機一買要成皮野連埋鏡都可能2萬蚊,依家最平RP先係6000幾7000,再買埋枝kit 夾埋一皮,依個價同你apsc+鏡皇個價錢,你話我買邊部好,就算Sony a7ii都係6000蚊有找,依人價錢老實講唔上FF差個少少價錢....
EF鏡佢都話暫停開發,依家大勢一定係RF
有無師兄試過R/RP加adapter插EF鏡? 對焦性能有無下降?
因為budget唔夠,想等啲人拋售EF鏡時接貨,但又怕落adapter影響對焦性能
其實你話ff係大勢我都知,但係rf鏡講真一支都要過萬蚊
當我睇24-70 F2.8呢支ef又好rf又好都過萬
但係如果轉做apsc鏡,sigma 18-35 f1.8同埋canon 17-55 f2.8都係唔洗5000
而且1835 f1.8係真係1.8光圈入光一定好過f4甚至f7.1
如果canon真係唔想出ef-s鏡就真係好心佢唔好再出新apsc機,出完機又唔肯出新鏡
遮係佢覺得EF-s鏡夠你玩,你都係crop 1.6遮
性能基本上冇分別,而且dpaf 解決埋dslr +大光圈鏡走焦問題
出街玩左陣a7iii,心郁想轉會對焦真係快好多
等下r5啦,a7代代相傳嘅垃圾mon,EVF望多兩眼都眼乾唔舒服,d色影出黎係相機睇同電腦睇又有差異,諗清先
罪大垃圾moon 同evf真心好趕客
都唔好提色水
有冇5000-6000 既apsc機推介!! 單反無反都得
想拍片同影相用
巴打點解轉?
以家諗緊轉會A73定R/ 5d4好

我本身玩左幾年70D,除左50.8外全部都係efs無包袱

R就平反mon靚發色好,但用落感覺好唔單反,好多實體制無左對焦系統又唔同哂

A73就發色7 LCD EVF 7 ,個Menu 要d時間適應,但操作起黎比R更順手,同埋多輕鏡揀
唔知你佢支鏡靚定點
我用佢支85.4影相出黎真係好靚,對焦又快
係色水偏冷,我影開人像多所以果時先入手5d3
多謝師兄分享!R作為品牌第一部無反機,都可以做到咁效能,其實已經好好,小弟雖然都有R,但聽好多人講到Sony機Eye-AF點勁,以為兩者無反機仲有好遠距離!咁我而家對R6或R5都好有期望,或者會以無反機完全取代單反,R6或R5做正選,R做後備...
富士撚好想轉罪大 但係因為個垃圾evf 同mon卻步又咁多好既副廠鏡
求神拜佛canon今次生生性性 同埋出多啲唔洗賣腎既鏡
你無講錯,佢枝鏡85係靚架,有朋友用緊,佢比sony mon同完成之後嘅相比我睇,即刻打個突點解個EVF可以整到咁差,明明有黑科技靚鏡頭,自己又撈開電話,就係唔整個靚mon比相機,前幾日上sony試完佢部電話再試部A9,望左兩眼個EVF真係你仲要同返canon,Nikon 比spec贏輸mon乜玩法
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞