Canon用戶討論區(16) EOS R5

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
RF 24-70/24-105,應該對比一代個枝大升級
儲齊個小三元?
我都有RF35, RF24-105及入手幾個月既RF15-35,
成日拎支RF15-35黎自拍, 好用! 已經唔使再用M50 支efm11-22,
不過若果升級R5, 我會再等無IS版既大三元(如有), 始終無咁重
Canon一定要出部勁機, 先可以吸引人轉RF系統, 始終RF鏡用唔到其他mount上, 而且EF鏡發展左咁耐, 好難叫人放棄, 下下用adapter太重, 希望sigma tamron快d出RF副廠鏡, 咁先吸引到人轉會, 成日望住sony既副廠鏡又平又抵用又輕...人地咁好賣係有原因

最近留意緊Samyang AF 85mm 1.4 RF
大家好
最近想由富士上full frame 但係窮
所以想買部二手5D3 + 一支人像鏡
平時用GR3,而大機就影人像,去旅行既話有時會玩tele 構圖影風景

屋企人有支70-200f4,
諗緊應該買50、85、定傳說中既135
如果買135 既話可能連支70-200 都唔會點用
50 就一定會帶埋支70-200
85 就有啲唔上唔落
對散景要求無乜 但求夠散就ok
自己唔鐘意啲鏡換嚟換去所以135 可以一支過好似幾正
但係又有少少想用50,個焦距有情意結

135 以前未用過
85/50 感覺上個焦距好似唔差好多 50 行近兩步已經差唔多

唔知大家有冇建議我可以點揀?
70-200 f4 影人像又夠唔夠用?
入50mm岩你,135太窄,35個人會覺得太闊,50就係岩岩好進可攻退可守,135L我都覺得抵入,雖然20年前出,但完全成像顏色去返現代係一流
我覺得85出黎個效果比50勁好多,始終係tele, 個壓縮感令張相完全唔同。

50係有個自然既立體感,但唔係好震撼既感覺

兩支我都有,只keep 一支一定係㨂 85.

135 喺香港太難用了
我試過,我真係試過.....
結果要連機帶鏡擺低比龍仔兩個禮拜......
35,50,85,135用過,反而最後放哂35,85,因為覺等太近50,50+135影出黎最靚
我多數帶35+85
平出99新ef2470 2.8二代目
有意留tg
24+85
我想問下ef 85.2同rf 85.2比邊個creamy d 個散景 諗緊用落r邊枝好 心大心細緊
影人像有一枝攻頂鏡揀 你budget幾多
rf 85 ds
那有錢但ds個入光會少左好似
你咁問,咪答你最好果支囉
新手留名
最近想行下山影下景,屋企又有部陳年嘅550d,想問下師兄有無話配支咩鏡好,定係直頭換埋個body?
換90D/m6 Mark ii/ Eos R

換鏡就efs 10-18
感謝 買支鏡試下先 再唔掂先諗下換埋body
用開nikon

見rp body 6千幾禁平
早兩日傻99走左去買部rp 連24-105同35.8
粒電同evf真係
見住raw檔禁細真係唔係好舒服

想問下巴打對samyang個AF評價點
想等支85.4發售 一口氣入14 2.8同85.4

Nikon Z鏡出得禁慢真係轉會不是夢
玩左幾年5d3都無認真入過靚鏡
手持kit 24-70 f4, 50.8, 85.4
好多時出去影相都係覺得差咁d咁
24-70 果支就方便,但光圈細
50.8 真係太入門,光圈要收兩級先見得下人所以好少用
最愛85.4影人像,但有時都會想想拎多d景
旅行時用過騰龍支長焦鏡(好似係70-300),影人像既壓縮感夠曬,但好重

如果我出支35mm,其實岩唔岩我用?影人可以影多d景,街拍又岩用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞