Canon用戶討論區(16) EOS R5

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
機身加shutter聲
1仔個快門遲滯真係令到拍攝個個感覺唔同哂,夠哂快,幾年前用過1d4都覺得麻麻地,可能apsh同埋始終唔係FF機,畫質又差少少,依家用落覺得物有所值
我覺得多啲二手5d4貨
我反而係五月見R跌到好吸引價錢而買,冇諗過放出去,R5太貴,又用唔到45M咁高同8K拍片,應該唔會買,係如果R6價錢可接受就會買,同R一齊主機後備咁用,真正全面脫離單鏡機!不過R6雖然有IBIS同12/20fps,但得20M,又冇top LCD,加唔加到垂直手柄都未知... R反而有30M,Eye AF同影出黎d相好滿意,到時邊部係正機、後備都好難講!
如果r6 性能夠全面,真係r5 cut 8k 版,我好可能放走埋部5d4
30M變20M解象,你接受到?我真心嫌20M少少低.... 2020年喇,衰衰地24M都冇咁肉酸!
以canon擠牙膏性格好難夠全面
咁R5 應該ok 既,係睇下值唔值比果個差價
萬零蚊部full frame,佢一定閹走d野要你用唔到得心應手,已知既20M已係其一、冇top LCD係其二,仲講明EVF解象度會比R5低,唔知低到幾多,隨時又好似RP咁玩野,冇得加垂直手柄... 咁就真係搞野!
無幾可要用到30m 既其實,又唔係要黎開工
擺明係唔會出齊你想要既野啦
M6 mark II連拍有成14fps,再加3200萬象素,偏偏唔係FF

標準答案
Canon DSLR 輸在無 IBIS
50.6MP 無防震開埋 1.2 光圈 就算用 135F2 你少少手震 張相都好誇張

同埋張張相 幾十MB JPG 都 有無需要先?

5D4 30MP 都夠 So far 用左4 年

如果 R5 用 45MP R6 用返 5D4 個 CMOS 我會收貨入R6
雖然R5 都會買黎儲 ....

btw
部a7s III 真係明明垃圾 d Sony 粉可以J 到傻
咁希望有多少少都無可厚非,一部相機隨時用五年
其實30mp, 一張raw 成50mb 真係好食位, 呢家我執完相啲raw 唔del 唔得 45mp 隨時80mb 一張
個psd 閒閒地都二百mb
上R5 又多要用ps 執相,隨時連部腦都要換埋,我部imac 行lightroom 執30mp都覺得慢慢地,由一張跳去另一張都要load 一load 先清

Anyway, 如果R6 唔生性,都應該照入R5...
等R5算啦,我估R6都唔會生性得去邊
重有三日,慢慢睇

其實R6 得咁少leak out 都怪怪地
教你一個四字詞語
一闊三大
我都等緊,好想快啲到嗰日

R6係有啲怪,太少料流出

不過我估應該都唔會有好大嘅改變對比番RP,都係多啲咩IBIS,高fps之類

如果出嗰日R6有勁嘢咁就爆啦,不過以canon嚟講應該都無咩可能
奇在連外型都冇出現過,我覺得會有啲驚喜
買5d4 時換電腦,今次唔知換乜
一闊三大 bmpcc 6k已經開始講
話唔定可能係有頂mon version嘅RP,雖然冇咩可能

不過發報嗰日真係有大驚喜嘅話,咁就真係爆啦。 應該會令唔少人入手,一換一或者雙修
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞