Canon用戶討論區(16) EOS R5

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
thx 師兄因見R和RP都係四佰萬左右,所以估可能不會相差太遠

5D4+EF2470,睇過D相喺靚。6D2的相要找找者看下先。
咁Sigma 16 f1.4會好D,光圈大D,廣角又大D,但價錢又會貴D。
原廠咪有 RF 16-35mm F2.8 和 EF 16-35mm
F2.8

不過價錢就比較貴。

EF 11-24mm F4, EF 16-35mm F4
EF 17-40mm F4

超廣角定焦會抵玩D
Samyang AF 14mm F.2.8 (RF mount)
18-35個枝for apsc,預算幾多先
ultra wide

原廠
輕/平 1635 F4 IS
極sharp 1635 F2.8 III

舊鏡/2手
20-35mm F2.8L
1635 F2.8 II
1735 F2.8 II

副廠
VC/大光圏/平 Tamron 1530
大光圏 sharp sigma 1424
最wide sigma 1224

平輕細枝 tamron 1735

1124L 就算啦
又貴又大枝 變形又勁
買左rf 85 1.2
膚淺咁講就全開sharp 散景都靚
有eye focus唔會好似以前單反咁怕隻眼唔中焦
所以全開實用性好高
提示ND filter必須入

攻頂無後悔
想問下EOS RP有咩問題 點解置頂無
太廢 樓豬唔想介紹
Ds 先叫頂
🙈🙈🙈
比女用來影相厄like我覺得差既...
唔差
部1dx2快門打到10萬 而家1/125以下慢快門用唔到 如果壞左換要幾耐先拎到機
係咪set左最低快門係1/125,印象中每部機都有得menu->ISO快門感光度設定->最低快門速度,入面睇下setting先,照計如果真係壞快門,唔會1/125以下用唔到
想問下sigma支1835放落77d度會唔會有走焦問題?有嘅話個情況嚴唔嚴重?
想問下係dcfever 買二手機係咪好多假嘢
識睇咪唔假
想問850d 同 90d 有咩分別
請問M6 mark ii 長鏡配咩好
Sigma 18-250 果枝 同 efm 原廠果2枝長鏡比如何
你咩都唔講 做咩又唔講 budget又唔講 咁我唯有答你684
EF adapter + 70300會唔會比較好🤔
Sorry巴打
最近想買枝長焦鏡
Budget想預3500內

就係想影昆蟲
另外想可能想方便啲 唔洗再轉番短鏡都可以縮番細啲再影到景/人像咁
再加上平時行山都會拎相機

咁岩睇到
sigma 18-250mm F3.5-6.3 DC Macro OS HSM + 轉接環
Ef m 18-150mm f/3.5-6.3 IS STM
Ef m 55-200mm f/4.5-6.3 IS STM

本身已經有15-45mm 同 11-22mm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞