Canon用戶討論區(16) EOS R5

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
其實我覺得canon單反除咗5d系1d系同7d系,其他機型手感都似玩具
其實5系都普普,同1系拍埋真係差好遠
好多支ef 鏡個解像放度5ds 都夠晒sharp, 除非專業用黎出巨型相,如果唔係都好夠用,尤其啲zoom 鏡

大光圈就唔同玩法,好多人追求化得靚唔靚,多過夠唔夠sharp, 好似支85ds 就好吸引。而舊鏡既角位失光,淨係得中心sharp, 其實好有味道,成張sharp 晒未必真係咁必要

重點係睇r5個ibis 對舊鏡支援到幾多同幾勁,如果85.2 都可以有四級防震,加dpaf 張張都對得準就真係正
試過1dx/5d3,用完1dx同5d3根本兩樣野,但重量會令人放棄
6D mk ii表示...
無咩事我都係返出去先
利申返先,我係用6d

6d唔只手感似玩具,連個對焦都似
用咗6d之後張張相主體都係擺中間
我女友部100D仲似玩具添
同部6D一樣得中間對到焦
不過連埋支kit都輕過支70-200 2.8,確實係舒服既
5d4 加直倒同1dx2 爭200g 度je, 其實唔係真係咁重

利申,部5d4 由出機第一日用左幾年都係插住直倒
等緊出5d5,真心希望做到大少少嘅DR,af on可以好似1dx3咁拉就轉對焦暗位對焦再加強
可能R5 個touchscreen 已經好就手地用到黎轉呢
我買任何機必定同時買埋垂直手柄,冇手柄根本唔係一部完整相機!
Agreer, 就係因為咁,更加鐘意1仔,成個設計完整好多,個手感好舒服,不過呢家愈來愈大舊,apsh 時期個grip 係最好渣手

衰在1dx2 平常用無5d4咁全面所以果陣無買,呢家1dx3 要黎日用好似等下R5 更好。。。好掛住

我連M5 都整左個L 架等佢好渣啲
R5啦!DSLR冇前途,漸漸完成歷史任務架喇!
Samyang AF 85mm f/1.4 好似唔錯 RF mount
Agger
唔知幾時行街
呢支好d定sigma個支85mm好d
因為RF Mount影人冇邊幾支 又大又貴
2支定位唔同

Sigma 1130g 加埋轉插 1300g 左右啦

同樣85/1.4 但 Samyang 580g RF mount
但如果純講畫質呢
Sigma 好啲 但Samyang 都有8成功力 唔放好大 基本上分別唔大
HK$10,000 左右budget 出 M6 Mark2 好定 RP好, 無鏡係手
咩用途
影人影景多, 謝
M6 markii

11-22 + 32mm f/1.4

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞