Canon用戶討論區(16) EOS R5

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
我諗rumors 出得話冇頂mon 應該真

無頂mon 都真係會好唔慣,但如果af, evf, 連拍果堆都同R5 同級,隨時個直倒係share 同一個,咁真係好吸引

比多個double 價錢,純為45mp, 8k 同頂mon, 唔係個個肯
如果係便價版嘅R5,剩喺冇咗啲咩8K,45mp,頂mon(或者有小型版嘅頂mon,760D嗰隻),咁canon呢一步就真係贏晒
通常都唔會係咁 canon咁𠹌on99
冇錯,話晒都係出名嘅牙膏廠
仆你個街呢個post 4月20號開 到依家仲未有R5 知咩料啦

好似有流出了 有mode dial無頂mon
我七年前換20M機身,部腦用DPP開一張20M raw file,開100%由矇load到清要五、六秒,上年從HDD換SSD,即時快返,一、兩秒就出到!到早排買R,DPP開佢30M既raw變返要五秒,如果一日體育項目閒閒地影二千張相,而我又習慣無raw不歡,因為要睇影出黎夠唔夠sharp,每張開100%要load五秒,簡直想死!遲少少有時間要換過部機!
惟有import嗰陣揀1:1 preview等佢慢慢load哂先開始揀相囉
咁set 法要import 幾耐
耐過canon出R5
DPP可以咁set?我冇諗過添!但如果一野import二千張30M raw做1:1 preview,會唔會食晒RAM令部機郁唔到?我部老爺i3舊機,得8GB RAM,用DDR,又唔想再使錢加RAM...
我每影完一次大型活動有大約2000張raw,就算import要24小時都好!總好過要戇鳩鳩坐o係電腦前逐張click,load,preview,click,load,preview…. 但只怕唔夠RAM..
如果咁多,我有時情願喺相機飛一轉先upload 上電腦,自己preview 完一轉,上電腦飛都會快好多
你意思係張memory card於相機內,用機身preview飛一轉,再load相落電腦,preview就會快好多? 咁神奇?不次試試先!
我指喺相機del 左啲唔要既先。如果你影二千keep 二千就唔洗理我

我通常keep 30~50%相,影event 更少,咁樣喺相機揀懶同快過用電腦好多
咁真係有違我習慣,除非影既時候已知失手既相,加上記憶卡唔夠位,我就會空檔時候揀相del,否則如果場景燈暗冇乜分別的話,會當係菲林機咁影,連auto preview都disable埋,盡量返歸用電腦至開始首次睇相,機身mon始終太細,習慣用電腦mon..
同一個位連拍幾張果啲喺相機del 係最快,左右係咁碌就睇到想要邊張

有時快望知道個構圖唔係咁鐘意又係用細mon 睇重快囉
Canon rumors 又有updates, 支800mm f11 好似幾好玩咁
https://www.canonrumors.com/here-are-the-rf-600mm-f-11-rf-800mm-f-11-super-telephoto-lenses/

Canon will announce some very interesting super-telephoto prime lenses on Thursday alongside the EOS R5 and EOS R6.

Canon RF 600mm f/11 IS STM Specifications:

Retractable design
10 elements in 7 groups
DO element
Minimum focusing distance 4.5m
Maximum magnification 0.14x
5 stops of IS
82mm filter size
Size: 93mm x 199.5mm (When retracted) 269.5mm when shooting
Weight: 930g

Canon RF800mm f/11 IS STM Specifications:

Retractable design
11 elements in 8 groups
DO element
Minimum focusing distance 6.0m
Maximum magnification 0.14x
4 stops of IS
95mm filter size
Size: 101.6mm x 281mm (When retracted) 351.8mm when shooting
Weight: 1260g

小弟用緊M50連15-45mm kit鏡,主要影景同掃下街
想問應該配多枝22mm f2餅鏡定係11-22mm f4-5.6?
枝鏡咁肉酸
明顯係非L入門鏡,商品要有標箋效應,好似運動鞋咁,都係平價型號特登整到樣衰d!
俾咁少錢買,外觀當然要整到有咁肉酸得咁肉酸!要型唔該俾幾皮野買600mm f/4L..
啲制既位置基本上同R5一模一樣,除左無頂mon, 所以分拆左個mode 制變一個獨立dial

Joy stick 丫,back dial, mfn ,扭mon果啲全部有齊 重要完全一樣位置,好大機會share 同一個直倒

部R6 似乎真係大包wo
同a7iii z6一樣定位
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞