Canon用戶討論區(16) EOS R5

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
No RAW video mode
目的似係要增加個市佔,同埋滿足啲想入手R5但買唔起嘅人

雖然個樣好似,但係要有個長闊高先知

如果一樣就最好啦,唔駛好似RP咁on99
完全唔care 拍片,佢閹埋video 功能我都無所課
4k 60fps 1080 120fps 喎咁都叫唔care拍video
a73 z6幾年前已經有 依家先出仲要得20mp canon啲高層個腦真係裝屎
a7iii z6都無4k 60無反好似得s1h crop code同fuji xt3/4先有
方向正確,但z6 a7iii 已經幾多年 ibis, 24mp. 人地一早已經有,重要body 已經跌晒價 果然係牙膏廠
我d單鏡機雖然有拍片功能,但買返黎一次都冇用過,如果唔要拍片功能每部平一千,我都寧願唔要!
我第一部有得拍片既應該係7D, 呢十年夾埋應該用過唔夠5次影相功能

我部M5 直頭將個影片制改做其他功能

睇好呢部R6, 知埋佢有冇直倒已經可以落單
*影片
萬幾二萬蚊部機應該加到直倒既,如果冇直倒真心唔使睇!我買每部機第一時間配直倒,因為影既相大部份打直,如果扭住手腕拎部機成日真係會痛,所以我眼中有直倒至係完整機身,加唔到的話100%唔會買!
認同 佢announcement 個item list 得一款直倒出,幾likely 係共用,咁出法真係好啱胃口

好想快啲講幾時派貨
剛才入RP, 部R6都幾吸引,不過依2部機影出來的相可能分別不太大,
其實想入無反真係為左個ibis, 全部定L 同24-70 變晒有防震,真係兩個世界黎
見到隔離sony支12-24
如果canon都出支wide啲嘅rf zoom鏡就好
嚟緊好似有枝11定10 zoom
想問鏡頭入一兩粒塵係咪正常?會唔會影響成像?
Canon R6 二千萬像素,比R(三千萬像素)同PR(二千六百萬)仲要低..........
呢樣就係我睇到spec即時屌鳩牙膏廠原因,擺明係加IBIS落去後覺得俾太多你,又要減返象素,總之唔想益你太多,要你用起上黎硬係有野唔滿意!
R6睇個勢係用1DXiii 粒sensor 主打拍片
唔知係唔係因為咁先像素低左

不過呢粒sensor影相就唔多勁
DXO評分得85分 A7iii 96 Z6 95
色彩深度 感光度 動態範圍全部輸Sony 2400萬嗰粒
又賣17000港幣
買唔買真係睇人地買試過唔差先考慮
話唔定係6D果粒都唔定!
不過點都好啦!我就唔會一出即買,點都睇定review再決定,已經有R,用緊30M,如果R6評價一般就算,繼續R!
6D 唔撚係啊... 咁仲好意思賣萬7
7000我都要諗諗
不過...
用6D嗰粒可能性就唔太大
因為RP已經用6D2粒sensor
冇理由倒退到咁
點會夠膽死用翻6d粒sensor
依家用緊R,R6有ibis,多個轉盤,joystick,冇垃圾touch bar真係好吸引,但係跌翻落20mp真係過唔到心理關口
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞