Canon用戶討論區(16) EOS R5

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
都係。估delay到最快今年年尾
eos r6呢失左蹤?
EOS RP $6千5 + 24-105 F4-7.1 $3千幾
or
EOS RP + 35 f/1.8 $94xx
係夠錢的

不過同樣budget買M機,可以搭多幾枝鏡幾粒電
但係等佢出m5/m50既身+M6ii既涵就perfect
奧運推遲同肺炎,而家都唔急出了
可能個spec仲有修改空間?
拍片規格應該玩L哂,以咁4k120既cpu效能,1秒20張似乎小左啲又收收埋埋
4k120九成九用像素合併或者跳采樣比你做
岩岩夠8mp就算咁
即係2021 Q1尾~
可慢慢儲下錢了,如想入手的話
quote錯reply喎師兄

估計佢個4K應該同而家EOS R既4K咁上下
就係line-skipping 4K,唔期望佢有8K超採樣啦...
Canon個成像一向都唔係Panasonic果種sharp到介手

不過唔知既,可能Canon今年鐘意賣大包,等佢出左先算啦
M6ii 有4k60, c log加埋evf 既話就ok唔知會唔會咁益用家
r5 delay r用家都等唔切轉哂會lu
Canon最叻就係有啲位陰啲陰啲cut咁啲野
一陣R5冇反mon呀 8k得幾十秒 拍幾分鐘就過熱嗰啲鳩野就好笑
係反mon, 有哂相啦
會過熱唔係Canon作風吧...
C記野通常功能唔係最多,cut feature,但係穩陣
S記先係抵食夾大件, 但係會過熱

當然今次推得咁盡,個個都估到散熱係一大挑戰
除非佢粒sensor, processor係劃時代產物, 低熱又高速
唔拍片既人表示,R5 cut 拍片功能平一萬啦唔該,我買相機唔係錄影機丫。。。
佢死都要出一部打哂人地咁多條line你係諗就諗R6會唔會cut到成部R咁啦
冇講鏡

等緊支 RF50.8 同 RF85.8
全能機係ok, 但慘在咁focus 喺拍片功能度je...

R6 照慣例應該閹到四不像,都係頂硬上R5 架啦

巴打我明你
我都只係想要部5D感覺嘅無反相機
拍片對我來講真係唔需要 但係市場需求冇計
大把人成手Canon鏡,好似我咁,從16至600mm有十幾支鏡,唔係話轉就轉,轉品牌仲煩過轉老婆!
如果R6得20MP,canon真係可以收皮
如果R6有IBIS、有2400萬像或以上,高ISO表現可以做到而家R咁上下,又有雙插卡的話,我會買,因為R5 8K甚至4K拍片我都係唔會用,亦唔需要4500萬像素咁高,俾我用都係浪費!
我驚佢攪啲低能動作,例如cut 走支joystick,轉盤玩十字呢啲白痴野,好似6d 咁,重衰過低像素
閒閒地十支紅圈喺手,轉會同叫我放棄相機差不多
關於操作上不便,要以技術克服,我可以接受,最多使用時手指忙d,只係要求佢做返好d技術方面改變唔到既效能,例如機身防震、解像度、高ISO低noise... 唔好2021年仲係出緊人地2017年既野!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞