Canon用戶討論區(16) EOS R5

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
R6好似大約以AUD3,000開賣,即係大約HKD15,000,唔知真唔真..
Canon products being announced on July 9, 2020

Canon EOS R5
Canon EOS R6
Canon RF 50mm f/1.8 IS STM
Canon RF 70-200mm f/4L IS USM
Canon RF 85mm f/2 Macro IS STM
Canon RF 100-500mm f/4-7.1L IS USM
Canon RF 600mm f/11 DO IS STM
Canon RF 800mm f/11 DO IS STM
Teleconverter RF 1.4x
Teleconverter RF 2x

Rumor

本身錢都準備埋買Samyang

依加不了 買原廠 85/2
係咪真係出呀
85 f/2 仲要Macro
如果有1:1真係屈曬機
睇吓幾錢先 雖然唔係L但應該都唔平得去邊
支samyang先5千零蚊
真心想RF出多啲大光圈定焦
最好輕啲細支啲
應該同 35/1.8 同一樣定價 4000左右
Canon products being announced on July 9, 2020

Canon EOS R5
Canon EOS R6
Canon RF 50mm f/1.8 IS STM
Canon RF 70-200mm f/4L IS USM
Canon RF 85mm f/2 Macro IS STM
Canon RF 100-500mm f/4-7.1L IS USM
Canon RF 600mm f/11 DO IS STM
Canon RF 800mm f/11 DO IS STM

Teleconverter RF 1.4x
Teleconverter RF 2x

Rumor

本身錢都準備埋買Samyang

依加不了 買原廠 85/2

呢三支鏡令我最摸唔透,如果價錢唔係特別平,例如四、五千,真心冇乜賣點吸引人買..
一定唔會平 canon on99
如果係真1:1 macro點會咁平
冇1:1又唔吸引
samyang支85 1.4 rf 幾時有?
要4000左右我諗都係 1:2
唔係出咗喇咩?
我見YouTube已經有review
AF果支街未有,Youtube片應該係廠商預早俾佢做review,但我睇過全開光圈都係鬆,睇黎支鏡又係要收光圈,當f/2.0咁用..
我都覺2.0開始先接受到,1.4太鬆 contrast 唔夠高,所以等埋rf 85 2.0先
EOS RP 真係咁差?最主要唔夠電同拍片Crop 左?
用6D2 Sensor 仲廢過6D1
冇機頂mon

鏡貴 佢襯唔起啲鏡
咁抵。但比R有什麼是升級咗的地方?
RP用24-70mm f. 2.8與枝鏡用係R上,畫質出來是否會差很遠
一個二千萬像 一個三千萬

Ef2470用6d2影同5d4影你分唔分到先 如果分唔到 咁冇咩分別嘅
暫時睇,雙卡、連拍速度、有內置防手震係比R升級,但有部份係降級,例如冇機頂LCD、解像度得20MP... 個人覺得賣AUD3,000唔算抵,其實偏貴,如果香港賣街$13800至算係合理價..
用緊m50諗住入枝鏡平時影下野食
想問下 22 f2 定 sigma 16 f1.4會好啲
主要係想個散景重啲但唔知f2夠唔夠用
出左喇
fb group有師兄上個禮拜五攞左貨
超級新手求指教

用緊canon rp,已有ef Adapter
本身得一支50mm 1.4,由於影人像為主
煩左好耐買唔買85mm 1.2/1.4
但睇youtube見超廣角變焦鏡好吸引。
我見sigma 18-35 / 14-24都不錯,
但我連人哋有冇ef rf mount都未知

anyway
求巴打推介一支超廣角變焦鏡
不限正廠 副廠
thanks🙏🏻🙏🏻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞